Kviknet og Hiper udfordrer TDC

Hvem har kontrol over kablerne?

Flere internetudbydere mener, at TDC står i vejen for at levere billige internetforbindelser fordi det er TDC, der kontrollerer kabel-forbindelserne gennem YouSee.

TDC kræver her en adgangspris, som gør det svært for øvrigeinternetudbydere, at konkurrere med TDC’s egne internetpakker. Som det fungerer i dag, betaler teleselskaberne den maksimale kapacitetspris pr. kunde til TDC, som gør det muligt at bruge TDC’s netværk. Jo hurtigere internet, kunden ønsker, jo mere betaler teleselskabet til TDC.

For at give andre selskaber mulighed for at konkurrere med TDC på lige vilkår, skulle det ikke være den maksimale kapacitet, der skulle betales for, men i stedet betale for hvad en gennemsnitskunde bruger af internetkapacitet.

Ifølge direktøren iKviknet, Yoel Caspersen, er TDC’s forretningsmodel designet til at mindske al konkurrence, således TDC selv kan sidde på hele nettet. Der findes en regel om, at alle teleskaber skal have krav på lige adgang til TDC’s infrastruktur, men det er langt fra det, konkurrenterne oplever.

Tager kampen op med TDC

Alligevel er der flere selskaber, der tager kampen op mod TDC. Her kan blandt andet nævnesHiper, med den tidligere direktør i Fullrate, Stig Myken, som mener at det det er altafgørende på det danske bredbåndsmarked, at fokusere på kabel-tv.

Han udtaler, at der i mange år er blevet diskuteret prismodeller på telemarkedet, og at man er blevet enig om en betaling pr. linje på fiber- og kobbernettet, men at løsningen med kabel-tv alligevel er endt med at udbyderen skal tage en stor kommerciel risiko.

Når en virksomhed som Hiper alligevel leverer billigere internet end TDC og flere andre selskaber, er det ikke kun fordi de har ønsket at tage kampen op mod TDC og at de har behov for enormt mange kunder, men også fordi TDC fik en dom i landsretten i 2016, som koster TDC dyrt.

Dommen betyder, at det er TDC der skal stå for betaling til at trække kabler fra nærmeste knudepunkt hver gang en Hiper-kunde ønsker at få etableret internet. Det vil altså sige, at hver gang Hiper får en ny fiberkunde, er det TDC der skal stå for anlægningen af kabler.

Det er ikke umiddelbart et problem for TDC, som finder det naturligt at sikre at fastnet-infrastrukturen skal være tilgængelig for andre på markedet også. Dog frygter TDC, at priserne bliver banket så meget i bund, at det ender med at ingen tjener penge på det marked, og at der derfor heller ikke er nogen der kan investere i at bygge et net etc. Hipers forretningsmodel går på, at levere rå bredbåndsforbindelser, det vil sige uden kunderne behøver tilkøbe tv-pakke eller lignende. Det kræver enormt mange kunder, og det er derfor det, der arbejdes på hos Hiper, hvor man satser på denne model som kan give markant billigere bredbåndsforbindelser.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.