Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Anti-virusprogrammer har problemer med ransomware

Mange antivirusprogrammer kan installeres på computeren, men virker ikke mod ransomware.

Ransomware er, når it-kriminelle tager din computer som gidsel. Der tilbageholdes oplysninger, som du bliver bedt om at betale en løsesum for. Det er oftest store virksomheder, som er udsat for denne form for kriminalitet fordi de har rigtigt mange oplysninger på kunder.

Senest har teleselskabet 3 været angrebet, hvor it-kriminelle truede med at offentliggøre kunders private oplysninger. 3 nægtede at betale løsesummen fordi de da ville bidrage til udvikling af den type for kriminalitet.

Antivirusprogrammer har til formål at sikre computeren mod virus, men der er en hastig udvikling på det område i øjeblikket, og ikke alle programmer kan følge med. En test foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser, at en tredjedel af de testede programmer kunne forsvare sig mod alle former for it-kriminalitet.

Der blev testet 18 forskellige programmers modstandskraft over for ramsomware. Mikkel William Nielsen som er testansvarlig for testen fortæller, at det kun var en tredjedel af programmerne, som kunne modstå alt, hvad computeren blev udsat for. Der blev testet med 37 forskellige slags angreb mod antivirusprogrammer, og der var stor forskel på, hvad der skal igennem og hvad der ikke gjorde.

Men 12 ud af 18 programmer lod til at lade et eller flere angreb passere, fortæller han.

Peter Kruse, som er it-sikkerhedsekspert ved CSIS Security påpeger, at ransomware er et hastigt stigende problem i øjeblikket. I 2016 var der rekordmange angreb, men i de første tre måneder af 2017 har der været lige så mange angreb som i hele 2016. Det er derfor vigtigt ikke at tro, at antivirusprogrammer holder alle angreb ude.

Han forklarer yderligere, at det ofte er brugerne selv, som lukker virussen ind i computeren idet de klikker på noget, som har virus. Og det kan et antivirusprogram ikke sikre imod. Antivirusprogrammer er derfor en hjælpende hånd, men det er på ingen måde en garanti for ikke at få virus.

Programmet Flash er måske det program lige nu, som er mest angrebet, og det er derfor vigtigt at vedligeholde de opdateringer der løbende kommer, fremfor at blive irriteret over dem, forklarer han.

Der findes mange forskellige former for ransomware, og en af dem Mikkel William Nielsen særligt er opmærksom på, fordi den er meget virkningsfuld. Han forklarer, at de fleste i dag handler på nettet, og det fungerer rigtig godt for it-kriminelle at sende mails ud om, at der har været forsøgt leveret en pakke. Han mener, at man som forbruger bør være ekstra opmærksom på de mails, hvori der står at man har vundet noget, eller har fået tilsendt en pakke.

Og det er netop denne type for angreb, som antivirusprogrammer sjældent eller aldrig beskytter imod.