Få det billigste fibernet
Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.
Bredbånd - Sådan finder du hvilket der passer til dig
Du kan let blive forvirret når du prøver at finde dit rette bredbåndsmatch. Det vælter rundt med Tv-reklamer og tilbud. Udbyderne prøver konstant at trække netop dig i land, ved at dreje virkeligheden en smule - og det gør det svært at vurdere, hvad der er det rigtige valg for netop dig.
Budskaberne de kommer med er sjældne forkerte, men ofte gælder de ikke alle danskere. Der er nemlig mange tilgange til internettet, og der er større forskel på behov. I denne guide får du nogle gode råd, så du kan træffe det rigtige valg, uanset dit behov.
Det væsentligste spørgsmål er - hvad laver du på nettet?
Dette spørgsmål bør altid være det første spørgsmål du stiller dig selv, når du skal vælge bredbånd.
Bruger du ikke dit internet til meget mere end nyheder, netbank eller at tjekke vejret, bør du ikke købe ret meget hastighed. Hvis du dertil vil se tv eller høre radio fra nettet bør du have omkring 4 Mbit eller mere, for hver computer du vil streame fra.
Hvis du til gengæld altid kun har én computer i gang, kan du stort set altid gå efter de langsommere hastigheder. Det er kun hvis du har mere end én computer på nettet, du bør have brug for mere end 10 Mbit. De fleste udbydere tilbyder ofte ikke lavere end 10 Mbit.
Jo flere computere man har på nettet fra det samme bredbånd, jo svære er det naturligvis også at finde frem til sit behov. Du bør derfor for hver computer du har online, have mere hastighed.
Hvis du har omtrent 2 computere, hvor du fra begge gerne vil kunne streame og se tv fra, samtidig, bør du have omkring 4 Mbit for hver, altså i alt 8 Mbit. Til almindeligt surf på nettet behøver man normalt ikke mere end 2 Mbit pr. computer.
Du behøver derudover nærmest ikke at afsætte noget til din smartphone eller tablet, medmindre du vil kunne streame tv fra dem. Det betyder altså, at du ofte ikke behøver høje hastigheder, selv når du vil have flere computere på, på én gang.
En god tommelfingerregel er, at du bør tælle hvor mange computere eller enheder du vil bruge til streaming og hvor mange du blot vil bruge til almindeligt forbrug. Du bør her lægge enten 4 eller 2 Mbit til hver enhed, og ved andre som ipads, smartphones osv. bør du lægge 1 Mbit til.
Derudover bør du huske, at du ikke bruger hastighed når computeren er slukket, så har du aldrig mere end tre enheder tændt på samme tid, bør du ikke gå ud fra flere end det. Det er dog en god ide, at have lidt mere hastighed end du sådan set har brug for. Dette skyldes at der er minimumshastigheder ved de fleste abonnementer, og på den måde kan du være sikker en lidt højere minimumshastighed. Samtidig har du måske småting i gang i baggrunden, imens du streamer noget fra de andre, eller en anden computer.
Hvis du er typen der ofte downloader store mængder data, kan det for alvor være rart med høje hastigheder. Det kan være billeder, mange videoer, eller hvis du har et job som kræver dette.
Hvad betyder hastighederne overhovedet?
Når der snakkes om hastigheder, er det oftest 3 forskellige typer hastigheder der er i spil. Det er downloadshastighed, uploadhastighed og minimumshastigheden.
Downloadhastigheden er ofte den udbyderen lægger mest vægt på. Det er den hastighed du bruger når du henter fra nettet, uanset om det er vejrudsigten, netbank, en tv-serie eller et andet program. Det er også denne type download vi gik ud fra i ovennævnte tommelfingerregel
Uploadhastigheden er den hastighed du bruger når du selv lægger ting på nettet. Det kan være billeder på Facebook, eller når du vedhæfter et dokument til en e-mail. Det er denne hastighed der umiddelbart altid står efter downloadhastigheden.
Det er ofte beskrevet således - køber du en 10/1 Mbit forbindelse, så er din uploadhastighed altså 1, hvor din downloadhastighed er 10. For langt de fleste behøver man ikke mere end 1 Mbit pr. computer. Har man 3, er 2 eller 3 Mbit en god ide.
Minimumshastigheden er den hastighed du er garanteret af din udbyder. Hvis der ikke står en minimumshastighed på din pakke, så får du den hastighed, som du betaler for. Som regel er din minimumshastighed tæt på den annoncerede hastighed.
Ved mange udbydere er der typisk en hastighedsgaranti.