Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

De vigtigste råd om bredbånd

Der kan være rigtig mange ting man skal tage stilling til, når man skal købe sin bredbåndsforbindelse. Her på internettjek.dk har vi dog rigtig mange artikler om emnet, men det kan stadig være lidt svært, at finde rundt i hvad man skal gøre eller hvordan man skal gøre det. Derfor får du her, de vigtigste informationer på én side, så du er godt rustet til at købe bredbåndsforbindelser.

Hvis du har brug for uddybninger, er du altid velkommen til, at læse vores mere specifikke artikler.

Generelt om bredbånd

Cirka alle danskere har brug for en bredbåndsforbindelse, af en eller anden form. Det er blevet så vigtigt, hvis du vil holde styr på din økonomi, kontakten til det offentlige, eller dit arbejde. Derudover bruger mange selvfølgelig også internettet til, at holde styr på nyheder, se underholdning eller de andre uendelige muligheder du har på internettet.

I dag bliver langt de fleste bredbåndsforbindelser solgt uden forbrugergrænser, og det betyder, at du kan bruge nettet alt det du har lyst til, uden det koster ekstra. Omvendt bruger du ikke nettet meget, spare du ikke andet end strømmen, på en traditionel bredbåndslinje.

Hastighed

Forklaret ovenfor, køber man ofte i dag sin bredbåndsforbindelse helt uden en forbrugergrænse, men det der så til gengæld fastsætter prisen er din hastighed. Vi har flere artikler om hastighed på siden også.

Hastigheden angiver hvor hurtigt du kan sende, men også modtage informationer på internettet. For langt de fleste, betyder det klart mest, hvor hurtigt du modtager informationer, altså hvor hurtigt din computer indlæser hjemmesider, eller downloader filer, eller film måske. Til langt de fleste besøg på hjemmesider, behøver du dog ikke lægge den store vægt på hastigheden.

Selv med de langsommere forbindelser, vil du ikke opleve den store betydelige ventetid på ret mange hjemmesider.

Til gengæld har hastigheden som sagt en forholdsvis stor betydning når du vil streame TV. Hvis du gerne vil kunne se TV helt uden problemer, i høj kvalitet, bør du overvejer hastigheder over 4 Mbit. Det samme gælder, at hastigheden har stor betydning når du vil hente filer fra nettet.

Fx spil du vil installere, eller familiebilleder.

Hvis du er en familie, eller du blot har flere computere på nettet ad gangen bør du lægge vægt på hastigheden. Hvis blot én af dine computere er ved at downloade en film med god kvalitet, kan dette tage meget af hastigheden fra de andre computere, også når de bare søger på hjemmesider. en rigtig god tommelfingerregel er, at have mellem 4 til 8 Mbit pr. computer, hvis alle skal have mulighed for at streame fra nettet, uden det påvirker hastigheden.

Hvis ikke i streamer i jeres husstand, så er 2 Mbit pr. computer normalt godt. For familier vil 15-20 Mbit derfor ofte være et godt valg, medmindre man har stort behov for hastighed. Hvis man derimod bor alene, vil 8-15 Mbit være mere end rigeligt.

Hvis ikke man bruger computeren meget, vil 2-4 Mbit også være nok.

Minimumshastighed

Når du køber et nyt abonnement, er der oftest angivet en minimumshastighed. Hvis der er det, vil du være sikret på, at modtage denne hastighed. Omvendt kan du også risikere at hastigheden i dit område bare generelt er så lav, og i så fald vil din hastighed normalt være din minimumshastighed konstant.

Som regel vil du dog være sikret, den hastighed som der annonceres med, og det er samtidig altid denne hastighed der vil være målet. Det er altså kun, hvis det teknisk ikke er muligt i dit område, at leve op til den annoncerede hastighed, at minimumshastigheden i det mindste skal være et krav.

Bindingsperiode

Din bindingsperiode vil altid være højest 6 måneder som privat person. Loven siger nemlig, at bindingsperioden ikke må være længere. Ofte kan du dog betale dig ud af bindingsperioden.

Der er enkelte udbydere, som tilbyder bredbånd helt uden en bindingsperiode, men så kan det være fordi de kræver, at du også optager andre ydelser fra dem, som regel TV.

OBS: vær opmærksom på, at hvis din udbyder ikke kan leve op til minimumshastigheden, bør du kunne komme ud af dit abonnement, selvom bindingsperioden ikke er udløbet. Udbyderen skal dog have haft mulighed for at rette fejlen.

Udstyr

I udgangspunktet følger alt nødvendigt udstyr med alle traditionelle bredbåndslinjer i Danmark. Der er dog ofte noget standardudstyr, som ikke lever op til nødvendigvis dit behov. Fx kan du i sjældne tilfælde komme ud for, at der ikke følger en trådløs router med.

Derfor skal du altid huske at være opmærksom på, om dette følger med, hvis det er hvad du har brug for. Hvis ikke, koster det sjældent mere, end nogle få hundrede kroner ekstra.

Derudover, så er de kabler som kommer med, ofte ret korte, og hvis din computer står længere væk fra stikket, må du selv ud og investere i nogle længere. Det kan købes hos de fleste elektronikforhandlere. Skal du derudover have flere computere tilkoblet via kabel, skal du også selv investere i dette, da der som regel kun høre ét netværkskabel med i pakken.

I nogle andre sjældne tilfælde, skal du være opmærksom på, om netop routeren følger med. Det er vigtigt fordi, hvis du vil have flere end 1-2 computere tilsluttet til netværket, er det via routeren. I sjældne tilfælde følger der nemlig kun et model med.

Et model giver kun adgang til 1-2 computere.

Skal der komme en tekniker?

Når du køber din bredbåndsforbindelse, skal du som regel tage stilling til, om du vil have en tekniker med ud og tilslutte dine computere for dig, eller om du vil lave en ”gør det selv” løsning.

I bund og grund er det ikke svært selv, at tilslutte din bredbåndsforbindelse. Det er ikke meget sværere end at tilslutte en printer. Der er altid en guide med, som forklare hvor kablerne skal sidde, og om hvordan udstyret eventuelt skal fungere, når det er tilsluttet korrekt.

Kommer du i problemet, kan du altid ringe til en support-linje, of få hjælp derfra.

Er du derimod meget usikker på computere, kan det altid være rarest, at der kommer en tekniker forbi, og har ansvaret for, at det hele kommer til at virke optimalt. Normalt koster dette dog tæt på 1000 kr. hos de fleste udbydere, så der er penge at spare ved at gøre det selv.

Priser

Hos internettjek.dk anbefaler vi at man generelt lægger vægt på både mindsteprisen men også månedsprisen for dit abonnement. Månedsprisen kan nemlig variere over tid, mens du altid kan regne med mindsteprisen. Generelt er månedspriserne dog ret ens hos udbyderne, og de vil formentligt fortsætte med, at læne sig op af hinanden.

Nedenfor kan du trykke på knappen og sammenligne priser på et almindeligt bredbånd.

[Knap]

Hvilke udbydere findes der?

Nedenfor kan du se en liste over de væsentligste, og landsdækkende internetudbydere.

[Tabel]