Mobilt bredbånd: Hvor meget data skal jeg have?

Skal du have en ny internet forbindelse eller blot en ekstra? Ja så kan mobilt bredbånd være en god løsning. Den vigtigste overvejelse du derefter skal gøre dig er, at finde frem til din forbrugsgrænse i dit mobile bredbåndsabonnement.

Netop forbrugsgrænsen er svær at kende hvis ikke man har haft en mobil bredbåndsforbindelse før. Forbrugsgrænsen er den der afgør hvor meget du kan bruge dit abonnement, og netop derfor er den vigtig.

Der er mange valgmuligheder når det kommer til mobilt bredbånd. Selv for meget garvede eksperter på området, kan det være svært præcis at sige, hvor stor en forbrugsgrænse du eller din familie skal have.Det skyldes, at danskerne ikke er vant til at tænke i data længere, som vi gjorde engang. Med de almindelige bredbåndsforbindelser der kan bruges uafbrudt, selvfølgelig indenfor en vis grænse ellers falder hastigheden, er blevet en så almindelig del af vores måde at tænke bredbåndsforbindelser på, at data er godt gemt væk.

Når du skal købe en mobil bredbåndsforbindelse er data vigtig, da dette er hvad forbrugsgrænsen afgiver, og derved hvor meget du kan bruge din mobile bredbåndsforbindelse hver måned.

Den mest almindelige måde selskaberne afregner din forbindelse på er hver måned. Det betyder at du hver måned vil have et bestemt antal data, altså GB til rådighed, og derefter vil det starte forfra i en ny måned. Du får altså nulstillet dit forbrug hver måned. Det er ikke muligt at få overført dit forbrug fra tidligere måneder, så du nogle måneder har mere hvis ikke du har brugt din forbindelse op i den forgangen måned. Nej, du får blot den data til rådighed du har købt til hver måned, altså din forbrugsgrænse.

Forbrugsgrænser

Hver gang du bruger din internetforbindelse bruger du data, men der er stor forskel på hvor meget data du bruger, alt efter hvad du laver på internettet. Laver du ikke meget andet på din mobile bredbåndsforbindelse end at tjekke mails og evt. nyheder, så vil en lav forbrugsgrænse være nok. Ser du derimod ofte youtube-videoer, streamer tv, høre meget musik eller foretager mange telefonopkald over det mobile bredbånd, bør du overveje en højere forbrugsgrænse. Det skyldes at dette sluger en del mere data end når du blot tjekker mails og surfer lidt rundt på nettet.

Derfor, jo oftere du gør datakrævede ting på din mobile bredbåndsforbindelse, jo mere data bør du overveje at få i forbrugsgrænse. I dag kan man få datapakker helt op i mod 100 GB data eller mere, men denne forbrugsgrænse er kun for de helt ualmindelige aktive personer på nettet, der ikke laver andet hele dagen, end at streame tv og film. Derfor kan du nedenfor, se nogle eksempler på bestemte forbrugsgrænser, og læse hvilket forbrug de henvender sig til, måske kan du identificere dig med én af dem.

Eksempler på forbrugsgrænser

1 GB data

Med en mobil bredbåndsforbindelse der indeholder en forbrugsgrænse på 1 GB data, vil typisk være for den som kun er online et par gange om ugen, ikke ser film eller tv, ikke ser videoer og sjældent er på nettet i mere end én time ad gangen.

1 GB data er ofte et billigt alternativ til den almindelige bredbåndsforbindelse. Det skyldes, at du med 1 GB i forbrugsgrænse, rent faktisk hurtigt kan få den brugt op, og derfor i realiteten betaler for hvad du bruger.

1 GB forbindelse vil typisk være en supplerings forbindelse til den almindelige bredbåndsforbindelse. Det kan være hvis du vil være sikker på altid at kunne komme på nettet, hvis du fx sidder på en cafe, ofte er i tog eller lignende, og på den måde gerne vil have adgang til internettet. Du kan også tage forbindelse med i fx sommerhus, hvor du alligevel ikke bruger internettet, men gerne vil tjekke mails, vejret eller åbningstider engang imellem.

1 GB mobil bredbånd er ikke det rigtige valg, som den eneste internetforbindelse.

10 GB data

En mobil bredbåndsforbindelse på 10 GB data er et ganske solidt antal data til mobilt bredbånd. Du kan nemlig med denne forbindelse være på nettet næsten dagligt i mere end én time, og der er plads til at du engang imellem kan streame Tv eller musik. Det betyder derfor, at en del vil have gavn af denne internetforbindelse, også som den eneste internetforbindelse.

Er du dog på nettet i flere timer om dagen, streamer du film, Tv eller musik i mere end et par timer om dagen, kan du dog hurtigt komme i problemer med denne datapakke.

Typisk vil det være muligt at streame 8-20 timers tv med en datapakke på 10 GB, alt efter hvor højt du sætter kvaliteten på filmene. Derfor er denne forbindelse også en god ide at tage med dig i fx sommerhus. Her har du mulighed for at surfe og se de film du ønsker, dog ikke i ekstreme mængder. En filmmaraton i sommerhus er derfor ikke hvad denne datapakke kan holde til.

20 GB data

20 GB data er en pæn mængde data, og du skal derfor vælge denne forbrugsgrænse, hvis du laver mere krævende ting på nettet. 20 GB data er derfor et fornuftigt valg, hvis du vil kunne streame en del tv, film og musik, på måske endda flere computere ad gangen. Du skal derfor være en hel del online hver dag - med både streaming af den ene og anden art, før du kommer i problemer.

Mobilt bredbånd med en forbrugergrænse på 20 GB kan ofte være billigere end en almindelige bredbåndsforbindelse. Dog vil den også ofte være mere ustabil at streame med, da hastigheden kan svinge voldsommere alt efter vejrforhold, masteforhold osv. end almindeligt bredbånd.

20 GB data er som sagt en god mængde data. Derfor, hvis du kun har én computer på nettet ad gangen, kan du formentigt klare dig med en forbrugsgræne på 10 GB eller lidt over. Er dine streamingsvaner over flere timer dagligt skal du dog over en forbrugsgrænse på 20 GB data.

100 GB data

Før i tiden var det ikke muligt få mobilt bredbånd med meget høje forbindelser, men i dag er snakken en anden, og derfor kan du få en mobil internetforbindelse med 100 GB data. En dataforbindelse med 100 GB data er for dig der jævnligt streamer, downloader, sender og modtagere større filer hver dag. Holder du dig helt fra disse ting, er en forbindelse med 20 GB data rigeligt.

En forbindelse med 100 GB data er derfor en forbindelse til dig der streamer rigtig meget. En tommelfingerregel er, at 1 GB data giver dig en times streaming i fornugtig kvalitet. Derfor kan du med denne forbindele streame i over tre timer hver dag i løbet af et månedsabonnemant, med en forbrugsgrænse på 100 GB data.

Et abonnement med 100 GB data er derfor ofte til dig der bruger mere end én computer ad gangen. Det er til dig der tilslutter dit mobile bredbånd til en router til mobilt bredbånd. Det kan fx være en familie hvor 1-2 gerne vil streame en del, en anden henter ofte filer ned, og på den måde er familien på hele tiden. Er dette tilfældet kan du faktisk komme ud for, at din forbrugergrænse på 100 GB vil løbe op.

Vælger man en mobil bredbåndsforbindelse er der nogle faktorer der er vigtige at være opmærksomme på. Fx vil din forbindelse ofte være en del mere ustabil end traditionelt bredbånd. Derfor er forbindelsen også dårlig at anvende spil på over nettet. Bor du ligeledes i en storby med mange sendemaster, skal du være opmærksom på, at forbindelsen kan være svækket i spidsbelastningsperioder, altså der hvor man ofte også gerne selv vil bruge internetforbindelsen. Her vil mobilt bredbånd blive sat til side frem for almindeligt bredbånd. Det vil dog ikke forkomme specielt tit, men det er en faktor at være opmærksom på.

Hvad skal du vælge?

Du skal selvfølgelig vælge den forbindelse som du bedst kan identificere dig med. Ovenstående er blot eksempler, så du har en guide at gå ud fra. Er du fx under 100 GB data, men tror din forbrugergrænse skal være over 20 GB, kan du også vælge en forbindelse på 30 eller 40 GB data. Vær dog opmærksom på, at hvis du overvejer en forbindelse på hele 100 GB data, skal du tænke dig om. En mobil bredbåndsforbindelse er ikke altid her det smarteste valg til hele din familie.

Vær opmærksom på, at det ikke er alle udbydere af mobilt bredbånd der tilbyder højere forbindelser end 20 GB data.

Mobilt bredbånd er derfor ofte mest anvendelig til dem der gerne vil være sikker på, at de har en internetforbindelse ved hånden. Måske arbejdet kræver det, eller du blot vil være sikker på en forbindelse når du er på farten eller i sommerhuset. Der findes mange grunde til hvorfor valget ender på mobilt bredbånd og lige så mange muligheder findes der her til.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.