Dataforbruget på mobile enheder stiger og stiger

En rapport spår, at dataforbrug på mobile enheder kun har set sin begyndelse, og i fremtiden vil stige eksplosivt. Hvad betyder det egentlig for dit forbrug og dit mobilabonnement?

Dataforbrug på mobiltelefoner og mobile bredbånd er kommet for at blive, og forventes at 11-dobles frem mod år 2021, viser en rapport fra Ericsson Mobility. Det er langt mere end det hidtil har været forventet, at væksten i dataforbrug skulle blive i verden.

Det skyldes blandt andet, at flere og flere lande får hurtigt 4G-netværk - og snart også 5G-netværk - hvilket gør det lettere og hurtigere for forbrugerne at forbruge større datamængder. Især nævnes i rapporten video-streaming, som vi i dag kender fra Youtube, Netflix og andre, der har lavet en forretningsmodel ud af at streame videoer, som den helt store årsag i dataforbruget.

I dag bruger hver person cirka 2 GB data om måneden, men det tal forventes at stige til 8,5 GB data i 2021.

Har du styr på dit forbrug?

Du tænker måske: Hvad har det her med mig at gøre?

Faktisk en hel del, fordi vi som forbrugere - uden selv at registrere det - langsomt vil komme til at bruge mere data af forskellige årsager. Kvaliteten på billeder, lyd og video er eksempelvis blevet markant forbedret de seneste år, og dermed er de også blevet tungere rent datamæssigt at hente ned fra internettet eller streamingstjenesterne.

Dermed kommer vi som forbrugere også tættere på det antal gigabyte (GB) data, som er inkluderet i vores mobilabonnementer, og dermed tættere på at flirte med grænsen for, hvornår vores 4G-netværk bliver langsomt, eller hvornår hver enkelt megabyte (MB) data bliver dyr.

De flere mobilabonnementer med loft over, hvor meget data der må bruges i en måned, har nemlig typisk helgarderet sig ved, at internetforbindelsen, efter loftet er nået, bliver markant langsommere eller begynder at koste for hver enkelt MB efterfølgende.

Det er en smart metode, fordi det får forbrugeren til at føle sig begrænset, og derfor enten må bruge penge på dyrekøbte data-MB sidst på måneden, eller opgradere abonnementet.

Mere omfattende datapakker i fremtiden

De fleste udbydere er dog allerede nu begyndt at tilbyde mere og mere udvidede datapakker, som kan stille behovet for den heftige streaming og internettrafik. Samtidig holdes de forskellige udbydere i hård konkurrence, og data er ikke overraskende blevet en af de vigtigere konkurrenceparametre, der kæmpes med på markedet.

Er du en af dem, der allerede flere gange har nået dit maksimale dataforbrug på en måned, så er det måske tid til at opgradere abonnementet til et af dem med mulighed for et udvidet dataforbrug.

En god huskeregel er, at streamer du film over nettet, så tager det cirka 600 MB i timen, mens læsning af diverse nyheder på nyhedstjenester eller Facebook kræver cirka 5000 gange mindre data, nemlig 200 KB (1 MB = 1024 KB, 1024 MB = 1 GB).

Kilde: Ericsson Mobility Report

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.