Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Generelt om bredbåndshastigheder

Det kan med den rivende udvikling indenfor teknologiens verden, og den stigende tindens til streaming online, være svært at finde en hastighed der passer. Internetforbindelserne er nemlig i dag meget hurtigere, end de var for blot 10 år siden. Udviklingen kan gøre det svært, at finde frem til den rigtige hastighed på ens bredbåndsabonnement.

Det kommer selvfølgelig rigtig meget an på, hvilket person du er, og hvordan hastigheden derfor skal passe til. For nogle betyder hastigheden ikke så meget, hvorimod den betyder meget for andre. Altså er nogle bare mere tålmodige end andre.

For langt de fleste er en 10-20 Mbit forbindelse nok. Er du en familie, hvor alle er på nettet cirka hver dag, streamer film, musik og surfer rundt, er en højere forbindelse måske nødvendigt.

Der er dog én ting der er vigtigt at holde for øje. Udbyderne lever ikke altid op til deres hastigheder. Derfor er der indført minimumshastigheder.

Minimumshastigheder er den hastighed du som minimum er garanteret, når du køber internet. Det er altså den hastighed du som minimum kan forvente at have i dit hjem. Generelt vil der altid være mulighed for, at du i nogle perioder af døgnet kan opleve hurtigere hastigheder end du har købt, og på andre tidspunkter vil du kunne opleve langsommere hastigheder.

Hvilken hastighed matcher til mig?

Det er svært at sige lige præcis hvilken hastighed du skal have. For alle er forskellige, og det kan være du på nuværende tidspunkt har brug for en lidt lavere hastighed, og om et halvt år en lidt hurtigere. Du kan undersøge hvilken af de nedenfor beskrevne hastigheder der matcher dig bedst, og ud fra det finde din optimale hastighed.

Klik på hver enkelt hastighed, og læs mere om hvilken type den matcher.

10. Mbit.

20. Mbit.

30. Mbit.

50. Mbit.

100. Mbit.

Flere computere på nettet - hvordan finder jeg den optimale hastighed?

Langt de fleste har en internetforbindelse der deles. Det kan dog give nogle komplikationer om, hvor hurtig hastigheden skal være. De fleste ender oftest med at bestille mere end de faktisk har brug for.

Det skyldes sandsynligvis, at de fleste hellere vil være på den sikre side. Er man ikke klar over at der kan spares penge, er det på tide at finde den korrekte hastighed.

Det er meget indlysende, at jo flere computere du regner med skal være på bredbåndsforbindelsen samtidig, jo hurtigere internet har du brug for. Her er det dog vigtigt at gøre sig umage. For hvis den ene computer aldrig rigtig bruger internettet til mere end bare at surfe rundt, læse mails osv. hvor den anden computer bliver brugt ivrigt i form af streaming, film og musik, er det ikke sikkert, at i behøver en særlig høj internetforbindelse.

Tommelfingerreglen er, og som er meget let at gøre brug af, at hver computer bør have en hastighed på omkring 4-6 Mbit. Vil du gerne se videoer, Netflix, streame tv, alt sammen i en god kvalitet, bør forbindelsen være på omkring 6 Mbit. Hastigheder til tablets, smartphones og lignende, behøves der ikke at afsættes ekstra af til, medmindre man streamer meget fra disse enheder.

Er alle på nettet i samme omgang, og blot én af computerne udføre krævende opgaver, så som download af store filer, streame i HD kvalitet - vil hastigheden fra de andre computere blive svækket. Derfor endere en del husstande med at gå op på 10 Mbit pr. computer, men dette er langt fra nødvendigt.

Her skal du ind og overveje hvor ofte i alle overhovedet er på nettet i samme omgang. Er det kun én computer der streames fra, eller er det alle? En computer vil nemlig i udgangspunkt ikke have brug for mere en 4-5 Mbit.

For de fleste familier eller husstande vil en 20 Mbit. hastighed derfor være fornuftigt. Priserne på denne forbindelse er stadig lave, og hastigheden er ganske fornuftig.

Denne forbindelser vil passe til mindst fire computere.

Når du skal være flere computere på din bredbåndsforbindelse ad gangen, er det vigtigt du er opmærksom på, hvilket udstyr der følger med din internetforbindelse. Du skal nemlig sikre dig, at der følger en router med i købet. Du kan læse mere om udstyr til dit bredbånd her.

Hvilken type hastighed kan jeg få?

Det er langt fra altid, at du har mulighed for at få de højeste hastigheder. Alle forbindelserne bliver dog løbende udviklet, specielt på kobberkablerne. TDC er dem der ejer kobberkablerne i Danmark.

Derfor lejer de resterende udbydere sig ind hos TDC. I udgangspunkt kan du derfor kun få samme hastighed på tværs af udbyderne via kobberforbindelsen, men der vil være mindre forskelle.

På kabel-tv nettet er hastighederne som hovedregel anderledes, end ved almindeligt bredbånd via kobber. Først og fremmest leveres det via din kabel-tv udbyder, som ofte er YouSee eller Stofa. Antenneforeninger levere også typisk kabel-tv internet.

Med denne forbindelse vil du kunne få højerre hastigheder end med kobber. Prisen er også med dig, da du kun kan få denne forbindelse, hvis du også har en tv-pakke fra samme udbyder. Derfor bliver der ofte lavet gode samlede tilbud.

Den sidste forbindelse der vil være relevant, er fibernet forbindelsen. Det er den nyeste teknologi indenfor bredbåndsforbindelser, og er derfor den, som levere de hurtigste hastigheder. Forbindelsen bliver mere og mere udbredt her hjemme.

I Danmark er det specielt Waoo! der udbreder forbindelsen.

Vær opmærksom på, at de enkelte udbydere ofte har adressetestere på deres hjemmeside. På den måde kan du se hvilken type bredbånd der kan blive leveret til din adresse, og ikke mindst hvilken hastighed du kan opnå på din andresse.

Du kan læse meget mere om de forskellige typer bredbåndsforbindelser her.

Er uploadhastighed vigtig - og hvad er det?

Uploadhastighed er som sådan ikke vigtig. Uploadhastigheden er den hastgihed du bruger til at sende ting til nettet. Det er derfor den forbindelse du bruger når du sender mails, uploader billeder til Facebook eller lignende ting.

De fleste udbydere tilbyder internetforbindelser med en markant lavere uploadhastighed end downloadhastighed. Det giver som sådan god mening for dig som kunde. Upload er selvfølgelig rart at have, men som sagt er det ikke den der er afgørende.

For de fleste brugere er det vigtigt, hvor hurtigt de kan komme ind på nettet. Altså hvor hurtigt det tager at downloade en hjemmeside, en film eller musik, og derfor er downloadhastigheden den som fokuseres på.

Jo højere en uploadshastighed du har, jo hurtigere vil du kunne uploade videoer, billeder og mails problemfrit. Er dette ikke noget du gør særlig ofte, behøver du ikke lægge særlig vægt på uploadhastigheden. Du bør generelt være kritisk overfor forbindelser der kun har 1 Mbit eller 2 Mbit i uploadhastighed, specielt hvis du skal bruge forbindelsen til flere computere.

Uploadhastigheden er det du ofte ser stå efter din hastighed med "/". Har du fx en bredbåndsforbindelse på 20 Mbit. som jo er din downloadhastighed, og en uploadhastighed på 5 Mbit, vil det stå således: 20/5 Mbit.

Tjek at du får hvad du betaler for

Har du netop købt din bredbåndsforbindelse er det en god idé, at tjekke om du også får den hastighed du betaler for. Generelt er det en god ide at tjekke den med jævne mellemrum. Det sker nemlig oftere end det burde, at du ikke får det du betaler for.

Du betaler som det mindste for din minimumshastgihed. Er din minimumshastighed ikke oplyst i dit abonnement, bør den være lig den forbindelse du betaler for.

Du kan tjekke din hastighed her på siden.

Du kan ligeledes læse alt om minimumshastigheder her.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek.dk. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.