Sådan får du bedre trådløst net

Du har sikkert hørt det før, en ny router kan give dig en bedre ydelse, og derved et bedre trådløst netværk, rækkevidde og sikkerhed. En ny router er dog ikke altid løsningen på dit problem.

Det bliver nemlig vigtigere og vigtigere, at det trådløse netværk fungerer optimalt. Det trådløse net er blevet en del af vores hverdag, hvor det for blot nogle år siden ikke betød så meget. Det skyldes nok, at vi dengang kun anvendte nettet til at sende e-mails med og til almindelig net-surfing. I dag er det en helt anden snak, da vi hver især har mange flere enheder der skal på nettet, og derfor bliver netværket endnu vigtigere. Brugen har også ændret sig voldsomt, hvor vi i dag streamer mere, ser videoer, samt netværkslagring som iCloud, der forbinder alle vores enheder online. Derfor er netværket blevet så vigtigt, at det trådløse netværk skal fungere helt optimalt, lige gyldig hvor vi befinder os i hjemmet eller på arbejde.

Accesspoint er dit kodeord

Der skelnes for det meste imellem en wlan-router og et accesspoint. En wlan-router er rent faktisk en router med indbygget accesspoint. Et accesspoint kan siges at være en hvilken som helst enhed, som giver dig trådløs adgang til netværket.

Udover accesspoint og wlan-router, anvendes også betegnelsen basestationer. En sådan basestation kan være et synonymt for et accesspoint, eller endda også en wlan-router. Rigtig mange leverandører anvender denne betegnelse for routere med indbyggede accesspoints, der kobles op med en kabel løsning til det trådløse netværk.

Det er vigtigt for dig, hvis du vil have mest ud af dit trådløse netværk, at vælge rene accesspoints.

En fejltagelse som rigtig mange gør, når de sætter deres router op er, at hvis du allerede har en router fra din bredbåndsleverandør, så vil en router der er koblet til en anden router, give dig dårligt trådløst net.

Bruger du derfor et rent accespoint, opnår du en ren trådløs tilkobling til dit eksisterende netværk.

Skal jeg anvende modem eller router?

De fleste anvender i dag et modem med en integreret wlan-router, som også ofte er leveret af internetleverandøren. Dette er temmelig praktisk, da der blot er en enkelt enhed at forholde sig til som kunde. Derudover fylder net også mindre, og der er færre kabler.

Ulempen ved dette er ofte, at det udstyr din internetleverandør levere, ikke er specielt godt. Specielt hvis du stiller høje krav til din ydelse, din rækkevidde og funktionalitet.

Vil du derfor gerne have dit udstyr til at yde mere, så skal du være opmærksom på, at flere udbydere tager ekstra for, at levere et modem med en wlan-understøttelse, eller måske et månedligt gebyr for at benytte det ekstra udstyr.

Dog sælger flere udbydere nu enheder, som kombinerer xDSL-modem og wlan-router. Disse vil du i teorien også kunne benytte.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du anvender dit eget udstyr, kan du ikke forvente samme support fra internetleverandøren, som hvis du oplever problemer med udstyr der kommer fra din internetleverandør.

Hvor god opbakning eller forbindelse du får fra din wlan-router, afhænger af dit produkt.

Switchen kan være vigtig for dig

De fleste routere har nemlig en integreret switch med normalt fire porte. Switchen er de indgange til stik, som benyttes når computeren eller andre enheder skal kobles til nettet via et kabel.

For de fleste vil disse switche være ligegyldige, men for dem som benytter sig af eksempelvis netværksharddiske, eller dagligt arbejder med store datamængder samt filer, vil det have stor betydning for, om overførelseshastigheden er op til cirka 12 MB eller over 100 MB i sekundet.

Det kommer derfor meget an på hvor dit trådløse netværk er, og ikke mindst hvad det skal bruges til. Er det din trådløse router på arbejdet har muligvis større betydning, end hvis det er i dit hjem, altså hvor hurtig overførelseshastigheden er.

Undersøg din signalstyrke

En af de mest almindelige undersøgelser, for at finde den bedste placering af dit accesspoint/wlan-router er, at undersøge din signalstyrke. Dette er godt fordi du på den måde også kan se hvor der måske skal tilkobles en rækkeviddeforlænger, hvis du fx bor i et stort hus. Her vil kun en måling af din signalstyrke være løsningen.

På din computer kan du anvende programmet InSSIDer. Her får du en liste over alle trådløse netværk i området, og man kan se både aktuel og tidligere signalstyrker.

Har du en Mac-computer kan programmet Wi-Fi Scanner eller Airradar anvendes. Du kan finde begge programmer i AppStore.

Et gratis værktøj til Android er Wi-Fi Analyser. Umiddelbart findes der ikke et lignende til iPhones. Dog har der tidligere været flere værktøjer tilgængelige, men er under omstændighederne blevet fjernet fra AppStore.

Du kan ved hjælp af disse værktøjer, undersøge signalstyrket de forskellige steder i din bolig, arbejdsplads eller lignende, og på den måde finde den mest optimale placering af dit udstyr, samt eventuelle døde zoner, hvor dit netværk ikke rækker.

Vil du have endnu flere gode råd, kan du læse denne artikel.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.