Brug for nyt internet?

billigt internet her

Populære udbydere

Mest værdi for pengene
 • Gratis oprettelse på 1000 Mbit

 • Bedst i test

 • Support til kl. 23.00

Få 1000 Mbit fra 249 kr/md
 • Gratis Wifi router

 • 2 mdr Mofibo inkl.

 • 2 mdr Podimo inkl.

Vi holder dig online, når det gælder
 • Hurtigt og stabilt net

 • Velegnet til hjemmearbejde

 • Valgfri trådløs router

Vores anbefaling: Se nyeste tilbud hos YouSee - Sikker, stabil og billig internet

I de fleste artikler her på InternetTjek.dk har vi beskrevet en enten asymmetrisk hastighed på bredbånd, eller en symmetrisk. For det meste tales der kun om download hastigheden, da det er den de fleste har brug for. Der er dog også nogle som har gavn af en god upload hastighed, men hvad er det så lige det er, og hvor hurtig en upload hastighed er der brug for?

Upload hastighed

Helt enkelt, så er upload hastigheden den du bruger når du skal ligge ting op på nettet. Netop derfor hedder den upload hastighed, som er et engelsk udtryk. Når du bruger din upload hastighed, er det for det meste når du uploader billeder til Facebook, lægger videoer på YouTube, eller måske synkronisere du dine dokumenter til fx Dropbox, eller en anden Cloud.

Dog er nok den mest enkle form for upload, når du vedhæfter filer i e-mails eller andre beskeder.

Download hastighed

Denne hastighed har som sådan ikke noget at gøre med din upload hastighed, de er begge uafhængige af hinanden, men på samme måde er de modsætninger. Din download hastighed, er omvendt, hvor hurtigt du kan streame videoer, film eller musik, når du besøger hjemmesider, eller henter dokumenter eller programmer ned fra nettet. Det er altså det omvendte fra upload hastigheden.

Dog er det download hastigheden de fleste bruger mest. Hvis du er i tvivl om, hvilken hastighed du har lige nu, kan du tage en hastighedstest her.

Hvem har brug for upload hastigheder?

I princippet har vi alle brug for en eller anden form for upload hastighed. For langt de fleste forbrugere, er det ikke nødvendigt med en høj upload hastighed. Her er et par Mbit eller mindre reelt nok.

De som har brug for en høj upload hastighed, er ofte folk som arbejder hjemmefra, eller hos firmaer. Her kan der være behov for, at lægge større ting op på nettet dagligt, så som videoer eller andre filer der fylder meget. Der kan jævnligt blive langt mange billeder op på nettet om dagen, og i sådanne tilfælde er det rigtig godt, at have en høj upload hastighed.

På den måde tager det ikke flere minutter hver gang der skal uploades billeder eller videoer.

Et godt eksempel på et firma der kunne have behov for en høj upload hastighed er et ejendomsmæler firma. De har ofte brug for at lægge mange billeder af et eller flere huse om dagen, og i disse dage skal der helst også være en video med.

Et andet eksempel er dig der bruger din computer som server i måske computerspil, eller for en hjemmeside, her har du også brug for upload. Her er der dog forskel på hvor høj hastighed du skal have. Det kommer meget an på spillet eller hjemmesiden.

Især ved spil er en høj upload hastighed god, hvis flere spillere/besøgende skal have adgang til din server på samme tid.

Udover ovenstående, eller andre situationer der kunne ligne, behøver du ikke lægge stor vægt på upload hastigheden. Hvis du kan leve med, at skulle vente et par ekstra minutter indtil billederne eller videoerne bliver lagt op, ja så behøver du ikke at lægge vægt på upload. Hvis du er enkel person eller familie der ikke bruger upload særlig meget, så skal du heller ikke lægge vægt på upload hastigheden.

Hvad er minimums hastigheden for upload?

Egentligt kan du slet ikke klare dig helt uden upload, også selvom du aldrig deler videoer, har videosamtaler på fx Skype, eller andet af ovenstående der kræver en upload hastighed. Samtidig, hvis du kun har én computer online, så behøver du heller ikke tænke på upload. Har du til gengæld flere computere online på samme tid, bør du lægge mere vægt på upload hastigheden.

Du bør mindst have 0,25 - 0,50 Mbit pr. computer i upload, lige gyldigt hvad du laver på nettet.

Vær dog opmærksom på upload hastigheden hvis du har et traditionelt bredbånd, også kaldet fastnet bredbånd. På et sådan bredbånd vil dit brug af upload nemlig påvirke din download hastighed. Hvis dine computere bruger alt upload hastigheden, vil din download hastighed blive en del lavere.

Derfor bør du med et fastnet bredbånd altid have lidt højere upload hastighed end du i princippet har brug for. Denne type bredbånd er også kaldt for xDSL bredbånd, hvilket skyldes deres xDSL kabler. Disse kabler er dem med laveste upload hastighed, hvilket skyldes at udbyderne bruger kapaciteten til, at udbyde højere download hastighed, da det er hvad forbrugerne har størst behov for.

For langt de fleste familier er det nok med 2-4 Mbit i upload hastighed, medmindre man har brug for at synkronisere store mænger data og filer. Langt de fleste forbindelse lever op til en families behov, men man bør finde en forbindelse med mere end 1 Mbit i upload hastighed, hvis man har 3 eller flere computer på nettet samtidig.

Du kan her på internettjek.dk altid finde de forbindelser der passer til dig eller din familie. Du klikker blot dine søge kriterier ind, og vores søgemaskine vil frasortere de forbindelser, der ikke lever op til dine krav. På internettjek.dk finder vi også altid de billigste løsninger inden for fibernet.

Det er altså let og enkelt.

Populære udbydere

Mest værdi for pengene
 • Gratis oprettelse på 1000 Mbit

 • Bedst i test

 • Support til kl. 23.00

Få 1000 Mbit fra 249 kr/md
 • Gratis Wifi router

 • 2 mdr Mofibo inkl.

 • 2 mdr Podimo inkl.

Vi holder dig online, når det gælder
 • Hurtigt og stabilt net

 • Velegnet til hjemmearbejde

 • Valgfri trådløs router

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek.dk. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.