Få det billigste fibernet
Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.
Internettets fader er bekymret for internettet
Tim Berner Lee, som ses som internettets fader udvider stor bekymring for internettets fremtid. Han peger især på tre udfordringer, som han mener udfordrer internettet.
Først og fremmest mener han, at brugerne skal magten tilbage. Her tales om magten over eget privatliv. Herudover skal det såkaldte ”Fake News” stoppes og politiske partier skal ikke bruge internettet til at føre valgkampagner på makroniveau.
Opfinder til WWW eller World Wide Web havde et klart mål for internettet dengang han opfandt det. Den nu 61-årige it-ingeniør Tim Berner Lee, som opfandt World Wide Web havde et ønske om, at det skulle være en åben og fri platform til alle. Her skulle det muliggøres at dele informationer og kulturer kunne mødes.
Det skriver han i et blogindlæg på sin egen organisation, Web Foundation.
Selvom World Wide Web på mange måder har levet op til målet og forventningerne, er han alligevel bekymret for dets fremtid. Det er specielt over de seneste tolv måneder, at han ser en tendens, som han ikke bryder sig om. Det er tre trends, som han mener skal afklares før internettet kan udnyttes fuldt ud.
Først og fremmest bider han mærke i brugernes privatliv. I dag er det hverken kroner, dollars eller yen som der betales med - ofte. Det er derimod persondata.
Virksomheder indsamler enorme mængder af data ind på brugerne i dag, og ifølge Tim Berner Lee er det vigtigt, at brugerne får kontrollen tilbage. Han forklarer, at det er vigtigt at brugerne får kontrollen over egne data tilbage, herunder hvilke data der må deles frit og hvilke der ikke må. Rigtig meget persondata ender hos it-giganter som Facebook og Google. De store mængder af data kan udbyttes på rigtig mange måder, og Tim Berner Lee frygter, at de bliver det.
Regeringer har også i stigende grad mulighed for at følge med i, hvad brugerne foretager sig på internettet. Det sker ikke kun i tydeligt korrupte samfund, men i de mest civiliserede samfund italesættes overvågningen som værende til brugernes eget bedste. Tim Berner Lee foreslår abonnementsordninger til virksomheder, og gør det klart at regeringer ikke bør have direkte adgang til virksomhedernes systemer.
En anden trend, Tim Berner Lee finder problematisk er fake news. Altså falske nyhedshistorier, som spredes på internettet. Der er i øjeblikket en stigende tendens til denne trend, og det er noget, Tim Berner Lee vil have stoppet.
Han forklarer, at det med teknologien er blevet alt for nemt, at dele misinformationer og disse kan både bruges politisk eller økonomisk.
Herudover mener Tim Berner Lee, at politiske kampagner som målrettes personer med bestemte holdninger, skal stoppes. Det ses blandt andet i USA, internettet bliver anvendt til at udtrykke helt specifikke holdninger om bestemte befolkningsgrupper. Der kan i værste tilfælde henvises til hjemmesider med fake news om bestemte grupper for at tegne et ønsket billede af denne befolkningsgruppe.