Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Minimumshastighed på bredbånd - hvad betyder det?

Du har sikkert set udtrykket ’minimumshastighed’ før, og måske også spekuleret over, hvad dælen det mon præcis dækker over? Begrebet er dog ret vigtigt for dig som forbruger, fordi det sikrer dig en garanti for, hvilken hastighed du som minimum får på din internetforbindelse.

Det er en aftale mellem udbyderne og forbrugerombudsmanden der er skyld i, at en del udbydere bruger udtrykket ’minimumshastighed’, når de sælger et givent abonnement. Aftalen har til formål, at det skal gøres mere gennemskueligt for os forbrugere, når vi er ude og shoppe efter ny internetforbindelse.

Minimumshastigheden er nemlig den hastighed, du som minimum er garanteret på din internetforbindelse. Hvis du eksempelvis investerer i en internetforbindelse som er 20 Mbit, men minimumshastigheden er sat til 10 Mbit, så lever udbyderen i princippet op til sin del af aftalen, når bare din internetforbindelse er over 10.

Når det er sagt, så forsøger langt de fleste udbydere naturligvis at komme så tæt på 20 Mbit som overhovedet muligt for at få glade og tilfredse kunder.

Minimumshastigheder på kobbernetværket

Det er primært på abonnementer med den ikke-trådløse bredbåndstype kobber (xDSL/internet via dit telefonstik), at minimumshastigheden fremgår. Det skyldes, at hastigheden afhænger af flere ting, herunder kvaliteten af materialet (kobberet) og afstanden til din nærmeste central.

Men siden det er TDC, der sidder på kobbernettet i Danmark - mens andre udbydere lejer sig ind på det - så er det sjældent store forskelle på, hvilke hastigheder der kan leveres til din adresse. Dermed er det som sådan ikke ’sværere’ for nogle udbydere at leve op til minimumshastigheden end andre.

Interessant i denne sammenhæng er dog, at TDC selv har valgt en omvendt model af minimumshastighederne. Så eksempelvis hvis du investerer i en 40 Mbit-forbindelse fra TDC, så vil du ikke blot være ret sikker på at have 40 Mbit, du vil også få en endnu hurtigere forbindelse, hvis det er muligt. Det må siges at være godt spottet på markedet, hvor du altså kan risikere en noget langsommere forbindelse, end du oprindelig håbede på.

Fibernettet uden minimumshastigheder

Den nyeste form for bredbåndsforbindelse fibernettet har dog ikke minimumshastigheder. Det skyldes, at fibernettet ikke har teknologiske udfordringer med at sikre en hurtig og stabil forbindelse, fordi teknologien ikke er begrænset af afstand til centralen eller antallet af forbindelser, der er koblet på. Dermed får du en hastighedsgaranti ved køb af en forbindelse på fibernettet (hvis du oplever langsommere internet, så er det typisk dit eget udstyr, den er gal med).

Det er blandt andet også derfor, at løsninger med fibernettet er markant hurtigere end kobbernettet og internet via kabel-tv’et.

Og netop internet via kabel-tv er ligeledes uden minimumshastigheder. Grunden til dette skal findes i, at man via denne forbindelse er markant mere sikker på at kunne få den rigtige hastighed, og dermed i princippet ikke behøver en ’minimumshastighed’ fra leverandøren for at være sikker.

Her bør dog bemærkes, at med en forbindelse via kabel-tv’et, så er der fra tid til anden risiko for en langsommere forbindelse end forventet eksempelvis i spidsbelastningsperioder.