Få det billigste fibernet
Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.
Bor du på landet? - Find dine internetmuligheder her
Bor du et af de steder i Danmark hvor dækningen ikke står øverst på listen, eller hvor internetudbyderne ikke kan tilbyde en nogenlunde forbindelse, ja så kan det være svært at være tilfreds med internetforbindelsen. Nedenfor kan du læse mere om hvordan du opnår den bedste dækning, når du bor på landet eller i yderområderne af Danmark.
Det kan være du har fundet ud af hvor du skal sidde i hjemmet for, at have bare en nogenlunde god dækning. Du er ikke den eneste om dette, og det er derfor ingen hemmelighed, at der er markant dårligere internetforbindelse i yderområderne.
Bor du i et område hvor forholdende derfor ikke er optimale, og kan enten ikke har adgang, eller måske den almindelige bredbåndsforbindelse bare er så dårlig, at det ikke er løsningen for dig, så kan mobil bredbånd som hovedforbindelse være et godt alternativ. Dog skal du være opmærksom på, at tjekke udbydernes dækningskort grundigt inden du bestiller.
Dækning og hastighed
Dækningskortet kan du finde på den udbyder du vælgers hjemmeside, og derved tjekke om forbindelsen er nogenlunde stabil i dit område. Forbindelsen på mobilt bredbånd er dog i vækst i yderområderne, og derfor vil det ofte være muligt, at finde en forbindelse til dig.
Dog kan du på landet endnu ikke få de højeste 4G eller 3G forbindelser mange steder. TDC er ved så småt at finde anvendelse på landet, hvor de tilbyder 4G som en mulighed. Der er dog næsten altid én af de fire store netværk, som kan tilbyde en stabil dækning på landet.
Vær opmærksom på at Telia og Telenor anvender det samme 3G og 4G netværk overalt i landet. Det skyldes at de har slået deres netværk sammen til et fælles. Du behøver derfor i realiteten kun at undersøge tre netværk.
Telia/Telenor, TDC og 3.
Overordnet har Telia og Telenor en af de bedste dækninger, men på landet er der stor forskel fra udbyder til udbyder. TDC som også beskrevet ovenfor, er kommet rigtig godt efter deres dækning i yderområderne, og derfor vil det sagtens være muligt, at deres dækning er den bedste løsning. Det samme kan gælde 3.
Med en mobil bredbåndsforbindelse skal du også være opmærksom på, at forbindelsen ligesom ved mobiltelefoner kan være påvirket af vind og vejr. Det skyldes at signalerne bliver opfanget trådløst, og derfor kan der under stormvejr, regn eller lign. være svækket forbindelse.
Bor du ligeledes i et terræn med mange bakker eller omringet af mange træer, kan forbindelsen også være lidt dårligere.
Hovedreglen
På landet er hovedreglen, at du ikke behøver at gå efter de højeste hastigheder når du køber mobilt bredbånd. Det er nemlig sjældent at din hastighed bliver så høj som du betaler for. Derfor er det mere optimalt at gå efter de lavere hastigheder.
Vær opmærksom på at når du anvender mobil bredbånd er der kun forbindelse til én computer. Du skal som udgangspunkt derfor kun købe en hastighed der er høj nok til den computer du har tænkt dig at bruge. Det gør det selvfølgelig vanskeligere hvis i er en stor familie.
Er i en stor familie på landet, der ikke har adgang til anden internetforbindelse end mobilt bredbånd kan det dog være en løsning at få en trådløs router til mobil bredbånd. Den understøtter mobil bredbånd, og gør at i kan være flere computere på ad gangen. Flere udbydere er begyndt at sælge mobilt bredbånd med en forbrugergrænse på hele 100 GB data eller mere.
Men en sådan forbindelse skal du være særdeles aktiv for, at den bliver brugt op. Tjek dog altid dækningskortet for at være sikker.
Fortrydelsesret
Praktisk er det for dig der ikke er helt sikker på, om en stor forbindelse rent faktisk virker for din familie, og om det overhovedet er muligt at få så høje hastigheder i den del af landet hvor du bor, som du betaler for. Derfor skal du være klar over, at du har 14-dages fortrydelsesret efter du har modtaget dit mobile bredbånd, også selvom den er taget i brug. Derfor kan du tjekke om det fungere for dig eller din familie, før du beslutter dig endeligt for forbindelsen.
Viser det sig at forbindelsen er for langsom efter de 14-dage, har du mulighed for at levere forbindelsen tilbage.
Muligheder for hurtigere fastnet på landet?
Det er selvfølgelig forståeligt at en hurtigere fastnetforbindelse er første valget. Mobil bredbånd er dog ofte den bedste og mest stabile løsning for dig der bor på landet, og gerne vil have adgang til internettet.
Hvis du derfor via de almindelige kobberkabler får en utilfredsstillende hastighed, vil du som regel ikke kunne få noget ud af at skifte udbyder. Det skyldes at TDC sidder på kobbernetværket i Danmark, og at de resterende udbydere lejer sig ind hos dem. Derfor får du i princippet samme forbindelse hos andre udbydere.
På landet kan du kun få steder få kabel-tv hos fx antenneforeninger. Er du derfor en af de heldige, kan en kabel-tv internetforbindelse være en rigtig fin løsning. Dog er det begrænset, men det er altid en god ide at tjekke i sit område.
Den sidte løsning er fibernet. Overraskende nok er det, at internet via fiberkablerne faktisk er den bedste løsning på landet, hvis man ønsker andet end mobilt bredbånd. Det er nemlig ikke helt så sjældent at få adgang til fibernet på landet, som man skulle tro.
Det er trods alt stadig ikke alle steder denne løsning findes. Gør den ikke det i dit område, og er kobberkablerne ikke tilstrækkelige, er mobilt bredbånd stadig den bedste løsning.
Priserne på mobilt bredbånd kan du hurtigt og let tjekke lige her på siden. Det giver dig mulighed for at sammenligne, og tjekke hvilken udbyder der passer bedst til dig.