Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

5G

Vi er i dag allerede nærmest vant til 4G, som en standardhastighed på internettet. I mange tilfælde virker 3G allerede ret langsomt for os - afhængigt af hvad vi altså foretager os på nettet naturligvis. Om ikke andet, så er lavere hastigheder end 3G ikke særlig anvendeligt længere, og vi sigter konstant efter højest mulig hastighed.

Underforstået i ovenstående er, at 3G og 4G er generationer af hastighed. Før 3G var der 2G, nok bedre kendt som EDGE eller GPRS. Det er dog meget begrænset hvor disse hastigheder i dag bruges.

Det varer ikke længe før hastigheden igen stiger og bliver udvidet med endnu en generation. Som de fleste nok kan regne ud, vil næste generation hedde 5G og vil derfor være efterfølgeren til 4G. For at 5G kan blive tilgængeligt, skal netværkene være klar.

Men efter disse er blevet gjort klar, vil det gå lynhurtigt med udbredelsen af 5G. Dog vil anvendelsesmulighederne blive markant anderledes, end hvad vi er vant til fra 4G. Eksperter påpeger især store forventninger til kombinationen IoT/5G. 5G vil give en meget mere stabil forbindelse, hastigheden vil også stige markant.

Ifølge Ericsson vil der være over en halv milliard 5G brugere allerede i år 2022. Nordamerika kommer til at være første område med brug af 5G. Det forventes at cirka en fjerdedel af alle mobilabonnementer bruger 5G i Nordamerika i 2022. Den næst-hurtigste region med 5G vil blive Asien.

Her anslås det, at 10% af mobilabonnementer vil være 5G i 2022.

Det tyder dog på, at Vesteuropa kommer noget bagefter når det kommer til 5G-udrulningen. Vi har været rigtig godt med på 3G, 4G/LTE-bølgen, men med 5G kommer vi til at halte lidt i starten. En af årsagerne hertil er netop, at vi har været så godt med på LTE-udrulningen og har et meget veludviklet WCDMA/HSPA-netværk.

Ericsson antager, at andelen af 5G abonnementer i Vesteuropa i år 2022 kun vil være 5%.

Overordnet set vil væksten stige i de kommende år og adgangen til internet vil fungere som en blanding af de forskellige typer netværk. Ifølge Ericsson vil vi fremadrettet kun se en vækst på dette område og forudser at der i 2022 vil være 8,9 milliarder mobilabonnementer og 90% af disse vil være til mobilt bredbånd.

Med 5G vil vi helt konkret kunne opleve en hurtigere datahastighed, hvilket blandt andet vil være muligt ved at en enhed tilkobles flere master ad gangen. Denne teknologi kaldes Multipoint Connectivity, og Ericsson har allerede påbegyndt testen af teknologien.

Med den lynhurtige datahastighed vil vi generelt kunne bruge mere kompliceret teknologi. Her kan blandt andet nævnes Virtual Reality som trådløst over hele verden. Forskere påpeger også, at der ønskes at etablere wireless systemer, som skal bruges til realtidsstyring af robotter og selvkørende biler etc.

Nye teknologier skaber nye muligheder, men vi må vente i spænding på hvordan det præcis kommer til at fungere og på at afprøve det.