Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Er vi virkeligt afhængige af internettet?

I dag bruger de fleste af os internet- på enten den ene eller anden måde. Hvis du læser det her, har du sikkert svært ved at forestille dig et liv uden internettet og de sociale medier. Men du er skam ikke alene! Sådan er der mange andre, der har det.

En EU-rapport hævder, at hver tiende EU-borger er i risiko for at blive afhængig af internettet. Men er vi virkelig så afhængige af internettet, og på hvilken måde er vi afhængige?

1 ud af 10 EU-borgere er internetafhængig

En EU-undersøgelse siger, at rigtig mange borgere indenfor EU, er i risiko for at blive afhængig af internettet - eller også er de det allerede. De har fokuseret på unge mennesker mellem 14-17 år. De undersøger unge mennesker, der ikke længere er i stand til at styre deres forbrug, og undgår sociale aktiviteter for at være på internettet.

Næsten halvdelen af de unge mennesker bruger mere end to timer om dagen på internettet og de sociale medier. De isolerer sig fra omverdenen, og bruger mere tid online end på at være social med andre mennesker. Så hvis du sidder med en følelse af at bruge for meget tid online, er du ikke den eneste. Men hvorfor gør vi det i dag? Og er det rent faktisk internetafhængighed?

Internet som afhængighed eller afhængig af internettet

Hvis man kigger på ordet internetafhængighed, kan der være to forskellige aspekter i det. Først og fremmest kan internetafhængighed være en form for ”afhængighed”, som stoffer og alkohol også kan være. Du bruger internettet, fordi du ikke selv kan styre det eller lade vær, og du oplever abstinenser, hvis du ikke bruger det indenfor en bestemt periode.

Men i dag findes der også en anden form for internetafhængighed. I dag er internettet blevet så stor en del af både vores sociale liv, men også vores professionelle liv i form af både skole eller arbejde. Internettet er noget som vi er afhængige af på en praktisk måde - ligesom vi er afhængige af redskaber, transport eller lignende.

Samfundet udvikler sig i en enorm fart, og for at følge med bliver vi nødt til at bruge internettet. I dag foregår en masse professionelle ting på blandt andet de sociale medier. Du får en masse information fra din skole, du kan udveksle arbejdsopgaver med dine kollegaer og du kan læse alle de seneste nyheder. Hvis man ser på internetafhængighed på denne måde, kan man sige, at ja - vi er afhængige af internettet.

Men vi er afhængige, fordi vi bliver nødt til at være det.

Hvor afhængige er vi så af internettet?

Der er ikke nogen endelig facitliste på internetafhængighed, da man kan se på fænomenet på to forskellige måder. Selvfølgelig er vi mere besatte af vores smartphones end nogensinde før. Men i dag kræver samfundet nærmest også, at vi har adgang til de sociale medier og internettet for at kunne udføre vores arbejde eller lave lektier til skolen.

I dag er vi afhængige af internettet - på to vidt forskellige måder!