Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Bred politisk aftale sikrer 200 mio. til bredbånd i yderområder

Regeringen har besluttet at afsætte 200 millioner til den såkaldte Bredbåndspulje, der skal sikre en bedre dækning og hurtige internet for folk i yderområderne.

Fra yderområderne i Danmark har der længe været et pres på politikerne for at afsætte midler til en Bredbåndspulje, der i fremtiden skal sikre bedre dækning til folk som bor og arbejder i yderområderne. Det var derfor en glædens dag både fra lokal og politisk side, da en bred aftale i folketinget tidligere på året valgte støtte puljen med 200 millioner.

”Jeg er glad for, at det er lykkedes at få en bred aftale med partierne bag teleforliget og partierne bag Aftale om vækst og udvikling i hele Danmark om de kriterier, der skal gælde for bredbåndspuljen. Den digitale infrastruktur er afgørende for, at danskerne kan bo og drive virksomhed over hele landet. Bredbåndspuljen er målrettet de områder, hvor markedet ikke kan klare det alene,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr.

Lilleholt til TV2.

Aftalen betyder, at sammenslutninger af borgere og kommuner kan søge om tilskud fra Bredbåndspuljen. Det giver reelt staten, kommuner, teleselskaber og forbrugere muligheden for sammen at finansiere en forbedring af yderområdernes bredbåndsforbindelse. Et afgørende skridt i målet om også i fremtiden at kunne skabe vækst i Udkantsdanmark, mener ministeren.

”Det er vigtigt for vækst og udvikling i hele Danmark, at vi nu kan give en håndsrækning til de områder, hvor dækningen er meget dårlig. Med de kriterier, der er enighed om, sikrer vi, at pengene bliver brugt til fremtidssikrede løsninger for dem, der i dag har dårlig dækning,” siger Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Ministeren regner med, at mellem 4000 og 25.000 boliger, virksomheder eller sommerhuse kan få hjælp fra Bredbåndspuljen.

Der kan søges om midler fra puljen på Energistyrelsens hjemmeside www.ens.dk.

Deadline for projekter der ønsker støtte i 2016 er den 31. oktober.

Fakta om aftalen:

  • Bredbåndspuljen er på i alt 200 mio., hvor der i 2016 skal uddeles 80 mio., mens der i årene 2017-2019 er afsat 40 mio. om året.
  • ’Dårlig dækning’ betyder som udgangspunkt bredbånd langsommere end 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload.
  • Der vil kunne gives tilskud til infrastruktur, som kan levere 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload i 2020.
  • Det er Energistyrelsen, der administrerer Bredbåndspuljen, og mere information kan findes på ens.dk.
  • Tilskud vil blive givet på baggrund af objektive kriterier.
  • Der vil være et krav om selvfinansiering på 2000 kroner for dem, der er med i et tilskudsgivende projekt.
  • Bredbåndspuljen bliver en del af regeringens aftale om ”Vækst og udvikling i hele landet”.
  • Puljen er en forsøgsordning. Effekten af de afsatte midler evalueres i 2017, hvorefter det besluttes om midlerne for 2018 og 2019 skal udmøntes.