Få det billigste fibernet
Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.
Erhvervslivet satser på Danmark som testland af 5G-net
Danmark vil samme med resten af Skandinavien være testland når det kommer til afprøvningen af den nye mobilteknologi, 5G mobilnet, der kan hente spillefilm i højeste kvalitet på under meget få sekunder. Skandinavien vil have førepositionen og det er noget erhvervslivet sammen med politikkerne, skal sørge for.
I næste uge arrangere Dansk Industri derfor et internationalt topmøde omkring 5G-telefoni for at få skub i udviklingen. Under arrangementet mødes både industrifolk, teknologifolk, politikere, regulatorer og branchefolk. Alle dem som sandsynligvis skal være med til, at sætte Danmark på kortet af testlande, for den nye mobilteknologi, der angiveligt skulle være færdig og klar til udrulning i 2020.
5G - endnu hurtigere end 4G
Den nye mobilteknologi er i en klasse for sig. For ikke nok med at den nye 5G teknologi er hurtigt, er den en hel del hurtigere end den hastighed vi kender fra 4G i dag.
5G bliver beskrevet som "tingenes internet." Det skyldes at 5G netværket er så hurtigt, at det kan revolotionere hele industriens måde at udvikle sig på. Det kan skabe grundlag for selvkørende biler, der kan styre uden forhindringer, takket være et hav af informationer om trafikken, som målerne lynhurtigt opsamler ved hjælp af 5G. Hvor der i dag er 15 milliarder dimser og digenoter med forbindelse til 4G nettet, vil der angiveligt blive næsten dobbelt så mange med et 5G mobilnet. ifølge den svenske mobilgigant Ericsson vil der i 2020 være 26 milliarder dimser til at opfange signaler mm.
5G mobilnettet bliver altså anset som det helt afgørende for, at tingenes internet kan blive en realitet. Dvs. udviklingen af smarte byer, med smarte hjem, med smarte elnet - altså en klynge at smarte ting der skal bruges på forskelligvis, men ved brug af det lynhurtige 5G mobilnet.
Tingenes internet har derfor stor betydning også for industrien. Her vil robotter kunne kommunikere næsten lige så hurtigt som et menneske, og muligheden for at udvikle og innovere de tænkte løsninger der kan være involveret i fx. store produktioner, kan endelig blive en realitet.
5G nettet skal dog stadig være et almindeligt mobilnet. Det vil sandsynligvis betyde, at det kræver nye mobiltelefoner, tavle-PCer og PC-modemer som alle skal kunne opfange 5G nettets signaler. 5G-mobilnettet skal nemlig kunne levere hastigheder på op til en gigabyte data i sekundet, altså omkring 66 gange hurtigere end en normal dansk internetforbindelse på 15 megabit i sekundet.
Derudover skal forsinkelsen, som i dag med 4G er på omkring 10 millisekunder halveres, så 5G nettet kun har en forsinkelse på 5 milisekunder, hvilket vil sige noget nær realtid.
Fælles enighed om 5G skal sikres
Det er endnu ikke sikret og fast besluttet hvad 5G mobilnettet i alle detaljer er, og dette skal der sikres enighed om på verdensplan, før teknologien kan rulles ud.
Standarden for 5G skal gerne være på plads i 2016, og i 2019 skal det fastlægges, hvilke frekvenser mobilnettet gloablt set får plads at arbejde på. Det skal gøres for, at netværket bliver ens verden over, og de første 5G-forbindelser endeligt kan tages i brug i 2020.
Nokia, som med et nyt opkøb, nu er verdens anden største leverandør af mobiludstyr, lige efter svenske Ericsson, satser stærkt på at kunne rulle et fuldt kommercielt 5G netværk ud under europamesterskaberne i fodbold i 2020.
Danmark og Skandinavien vil være førende
For Danmark, er den nye mobilteknologi chancen for at komme tilbage på første pladsen når det gælder udvikling af mobilteknologi.
Danmark og Skandinavien har tidligere været førende på mobilteknologi, hvor vi introducerede 2G netværket, og var pænt med på 3G netværket, men siden er Europa faldet bagud sammenlignet med Asien og Nordamerika. Skandinavien har flere af de førende virksomheder på området, her blandt andet Ericsson og Nokia, og derfor vil muligheden for at blive førende globalt, rent faktisk være en ralitet, forklare Adam Lebach, direktør for Dansk Industris brancheorganisation for IT og tele, til Berlingske.
Han fremhæver ligeledes at det dengang netop var en europærisk enighed om fælles mobilstandarder der betød, at vi blev førende på 2G og 3G netværket.
EU har allerede indgået aftale med Kina, Japan og Sydkorea, som er de vigtigste asiatiske partnere på det globale marked.
EU forventer at Tingenes Internet vil medføre et nyt marked af en størrelse på en billion euro.
Dog er der meget arbejde endnu. Det skyldes at alt den sikkerhed vi ser om udstyr i dag ikke er designet til den lynhurtige internetforbindelse, og dermed har potentiale for hacking. Det hele skal derfor konstant kunne opdateres med sikkerhedsrettelser, som det kendes fra mobiltelefoner og PCer i dag.
Hvis ikke dette er på plads, kan producenterne forvente meget store bøder fra EU, når EU forventeligt i 2016 får vedtaget nye og meget skrappere regler for databeskyttelse.
Kilde: Business.dk