InternetTjek.dk - Find den billigste internetforbindelse
Angiv søgekriterier
0 Mbit/s
100 Mbit/s
0 MB
20 GB
Internet signal:
Tilvalg:
Type:
Netværk:
Skrevet d. 25/11-2019

En god internetforbindelse bør være en menneskeret

De færreste er i tvivl om vigtigheden af en god internetforbindelse. Bredbånd kommer i mange variationer og prislejder. Men der findes overraskende mange områder i vores ellers gennemteknologiserede lille kongerige, hvor godt Internet er en mangelvare. Især i udkantsområderne kan det ikke betale sig for udbyderne at lægge hurtige fiberledninger.

Dette skaber en splittelse i samfundet. Fordi en hurtig og pålidelig internetforbindelse er ikke længere noget der kan kaldes for en luksusvare.

Danmark er digitaliseret som intet andet land i verden. Og det giver mange fordele. Hele samfundets administration sker i dag online. Det sparer ikke kun tonsvis af papir, men også hobevis af administrative arbejdstimer. Digitalisering er også klimavenligere end offline teknologier og strategier.

Der findes seriøse bestræbelser på FN niveau om at erklære adgang til en god internetforbindelse som en menneskeret. På fod med adgang til rent drikkevand og en fornuftig bolig.

Det kræver politisk handling

Markedsmekanismer og den frie konkurrence har gjort sit for at drive den teknologiske udvikling frem. Uden fri konkurrence ville vi ikke have det Internet vi har i dag. Men når det kommer til jævnlig distribution af internet adgang, svigter den frie konkurrence ganske beklageligt. Konkurrence drives af muligheder for profit. Og i udkantsområderne er profitmulighederne meget begrænsede.

Det kan simpelthen ikke betale sig for internet udbydere at bruge millioner på at etablere hurtige fiberledninger, når der kun er få brugere pr. areal. At få adgang til en hurtig og god kvalitets bredbåndsforbindelse kræver simpelthen politisk handling. Lige som så meget andet, der ikke kan generere nok profit, som fx offentlig transport.

Der er stort set ingen der tvivler på nødvendigheden af politisk handling. Private virksomheder kan ikke tvinges til at investere i projekter hvor de ikke ser profitmuligheder. Den skarpe konkurrence betyder også at alle skal arbejde med små profitmarginer. Selv store koncerner er sårbare for udsving i markedet.

Kom så i gang!

Faktisk er problemet ikke kun begrænset til udkantsområder. Selv i tætbefolkede byer findes der områder hvor internettet stadig bliver leveret igennem 80 år gamle telefonledninger. Det er måske lige nok til streaming i HD kvalitet. Men det stopper der. Igennem de sidste 20 år har bedre komprimeringsteknologi udskudt telefonledningernes undergang. Stik imod tidligere beregninger har det været muligt at presse hastigheder på op til 30 Mb/s ud af kobberledninger.

Men nu er grænsen absolut nået. Det er simpelthen ikke længere muligt at få mere båndbredde igennem de eksisterende kobberledninger.

De nye streaming standarder kræver fibernet bredbånd, eller 5G trådløs teknologi. 5 G kan muligvis være løsningen i byområder. Men at basere al internet trafik i store, relativ tyndbefolkede landområder vil løbe ind i de samme problemer som fibernet: Det kan ikke betale sig for udbyderne at investere i etableringen af disse dyre netværk løsninger.

Det er på tide at vores politikere får numsen på gled. Der skal gøres et eller andet. En tilskudsløsning kunne måske løse problemet.

Hvorfor er det vigtigt med en god valutaomregner?

Når du handler meget online, kommer du tit i en situation hvor du skal betale i anden valuta end danske kroner. Så er det godt når du kender den aktuelle valutakurs. Også når du tager på ferie, er det vigtigt. Imod udbredt opfattelse, er det nemlig en dårlig forretning at veksle penge hjemmefra. Især når du rejser til fjerne lande som Thailand, Vietnam, eller steder i Afrika.

Banker og selv Forex institutioner holder ikke på disse fremmede valuta. De er bestillingsvare, og de koster dig dyre gebyrer. Vores danske kroner er derimod en eftertragtet handelsvare i disse fremmede lande. Derfor får du en langt bedre kurs når du veksler der.

Men det kræver at du kender de aktuelle valutakurser for at undgå at du bliver snydt. På https://omregnervaluta.dk finder du en rigtig god valutaomregner.

Hvad er en god valutaomregner?

En god valutaomregner, bruger kurserne fra nationalbanken, som igen henter dem fra en Europæiske Centralbank. Valutakurser svinger en hel del, også i løbet af dagen. Derfor er det vigtigt at din valutaomregner følger disse opdateringer i realtid.