Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

EU kræver fri film og TV på ferie fra 2017

Et nyt ulæg fra EU-Kommissionen består nu i, at blokeringer for at kunne bruge sine digitale abonnementer i udlandet fra 2017 skal fjernes. Film- og TV-producenter forudser at dette vil medføre prisstigninger.

Fra 2017 skal danskerne derfor kunne tage deres digitale abonnementer, i form af musik, e-bøger, spil, film og TV-kanaler, serier og meget mere, med på ferie. Det betyder, at abonnementerne stadig skal kunne anvendes i andre EU-lande.

I dag findes der en række blokeringer, som i dag forhindrer os i at bruge det, som der betales for indenfor Danmarks grænser. Netop disse blokeringer er hvad EU-Kommisionen fra 2017 vil have væk.

Det gælder for gratis tjenester som vi kender i form af YouTube-kanaler, musiktjenesten Spotify, eller e-bogs tjenesten Storytel. Specielt de dele af tjenesterne som fungere gratis, fx. Spotifys gratisdel med annoncer skal være omfattet af brugen i andre EU lande.

Hurtigst muligt vi EU-Kommisionen have gjort dette til virkelighed. Dog er det endnu blot et forslag, som derfor skal forhandles på plads med de 28 medlemslande i Europaparlamentet, inden det bliver gældende. Dog er det et mål allerede nu, at der skal findes en aftale inden 2017.

Et europærisk digitalt indre marked

Det handler helt konkret om ophavsrettighederne, som blev udformet endnu før internettet kom til. Det består af geografiske blokeringer, som indehaverne af ophavsretten kan bruge til, at kræve bestemte produkter brugbare, men kun i bestemte geografiske områder. Det betyder altså, at danskerne kun kan bruge de tjenester, som de betaler for i Danmark.

Hvis den geografiske blokering bliver fjernet, er det endnu et stort skridt mod et nyt digitalt indre marked for EU. Hertil kommer også fjernelsen af roaming for brugen af din mobiltelefon. Dette kan du læse mere om her.

Digitalt marked for 28 EU-lande

Det handler ikke kun om blokeringer for dine mobile tjenester. EU vil nemlig helt gøre op med spærringer når det gælder e-handel.

EU-Kommisionen mener, at forbrugerne i EU vil kunne spare hele 11,7 milliarder euro om året ved at kunne handle på nettet uden spærringer.

Et digitalt marked for 28 EU-lande, har ifølge EUs beregninger mulighed for at skabe en værdi for 415 milliarder euro. Dansk industri fastslår ligeledes at det alene i Danmark vil kunne skabe 45.000 nye arbejdspladser. Det skyldes blandt andet, at 15 prosent af europæerne købte i 2014 ind over nettet fra andre EU-lande, hvorimod 44 procent handlede over nettet i deres eget hjemland.

Spørgsmål om længden og beskyttelse

I oplægget fra EU-Kommisionen står der endnu ikke noget om hvor længe det er muligt at anvende sine digitale abonnementer i udlandet. I offentligheden har dette spørgsmål allerede vakt opsigt, da der kan være flere grunde til, at der i nogle situationer er brug for længere varighed end andre.

Film- og TV-producenter er dog ikke specielt glade for indgrebet. Producenterne frygter at europæerne vælger det land hvor priserne er lavest. Producenterne fremhæver derfor, at de forskellige priser i de forskellige lande betyder, at brugere i lande med høje indkomster bidrager til, at brugerne i lande med lave indkomster også kan få adgang til tjenesterne.

De frygter at dette kan gøre det nødvendigt, at sætte priserne op i de billigste lande.

Derudover er spørgsmålet om hvordan kunsterne skal have deres beskyttelse endnu ikke besvaret. Europaparlamentariker for Socialdemokraterne, Christem Schaldemose, forventer dog, at der findes en måde hvorpå kunsterne beskyttes, og stadig får deres penge, forklarer hun til business.dk. Hun udtaler ligeledes, at hun bakker ideen op, og forventer at de fleste andre lande også gør.

Dette er den nye tids roamingsag, fortæller hun til business.dk.

TV- og radioprogrammer i alle EU-lande

Det er nemlig ikke kun digitale abonnementer, som EU vil ophæve fremover. Da der arbejdes på et digitalt indre marked fra EU-Kommisionens side, er også TV- og radioprogrammer på dagsordnene. Fremover betyder dette at TV- og radopprogrammer også skal kunne fungere på tværs af de 28 EU-lande.

På den måde kan danskerne f.eks. købe adgang til franske, tyske eller belgiske TV-kanaler.