Fastnet bredbånd: Hvilken type skal jeg vælge?

De fleste mennesker benytter sig af en fastnetforbindelse i hjemmet. En fastnetforbindelse er en internetforbindelse, der leveres gennem kabler til et stik i væggen. De fleste vælger dog at koble en router til dette stik. Routeren giver dig en trådløs forbindelse i dit eget hjem. Fastnet er, medmindre du bruger nettet minimalt, en billigere løsning end mobilt bredbånd. Med fastnet betaler du nemlig et bestemt beløb pr. måned, hvor du med mobilt bredbånd betaler et varierende beløb, alt efter hvor meget data du har brugt. I Danmark bruges primært tre typer fastnet bredbånd - kobber, coax og fiber. For at gøre dit valg nemmere, vil vi beskrive disse typer og forskellen på dem nærmere. Det er dog ikke sikkert, at man kan få alle typer bredbånd, hvor du er bosat - tjek derfor først hvilken type bredbånd der udbydes i dit område.

Kobber, coax og fiber

Kobber er den mest brugte og udbudte bredbåndsforbindelse i Danmark. Det er til gengæld teoretisk set den dårligste forbindelse - men den er tilstrækkelig for de fleste. På den anden side har kobber mindre risiko for overbelastning end coax. Coax er også kendt som kabel-tv net, idet forbindelsen leveres gennem tv-kablerne. Det er dog ikke længere et krav, at du køber en tv-pakke hos udbyderen, for at du kan få coax. Udbydere af coax bredbånd er eksempelvis YouSee og Stofa. Coax er bredt tilgængeligt, da de fleste har et tv-antennestik i hjemmet.

Fibernet er derimod mindre tilgængeligt, da der ikke er etableret fibernet i hele Danmark endnu. Både coax og især fibernet kan nå op på meget høje internethastigheder - det er dog sjældent, at du som almindelig forbruger vil få behov for de helt høje hastigheder. 10 Mbit vil ofte være tilstrækkeligt for dig, der bor alene, mens 20 Mbit kan være nok til en lille familie. De meget høje hastigheder, som fibernettet tilbyder, er mere rettet mod store virksomheder, som har behov for at have rigtig mange enheder på nettet samtidig. Fibernet er den nyeste teknologi af de tre, og er derfor også dyrere end de andre.

Det kan derfor anbefales, at du som privat forbruger ikke går efter de helt høje hastigheder - kig i stedet på prisen, og undersøg også hvilken type bredbånd der udbydes i dit område. Hvis du overvejer en coax-forbindelse, kan det anbefales at kigge nærmere på tilbud, der indeholder både tv-pakke og internet. Der kan være penge at spare ved at købe en kombination.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.