Få det billigste fibernet
Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.
Hvad er forskellen på fiber og bredbånd?
Som forbruger kan det være svært at følge med i internettets mange muligheder og ikke mindst den lynhurtige udvikling der har været de seneste år. I denne artikel forsøges der at give et overblik over hvad man har brug hvornår, og hvad teknologien bag de enkelte muligheder er.
Teknologien bag fibernet
Den nyeste teknologi på markedet er fiber. Mange danskere gør allerede brug af fiber, men det er endnu ikke alle, som har mulighed for at komme på den nye, lynhurtige forbindelse.
Med fibernet leveres internettet gennem lyslederkabler, også kaldet optisk fiber. Selve kablerne er lavet af helt tynde, bøjelige tråde, som er lavet af plastic eller glas, og som der kan skydes lys igennem. Hastigheden ved fibernet leveres derfor med lysets hastighed, hvilket er det hidtil hurtigste.
Det lys, der sendes igennem kablerne er ikke synlige for det blote øje og løber gennem et rør, for at holde styr på det. Det er desuden ikke just ufarligt at tilslutte fiber, da fibertråden let kan komme igennem en hel hånd. Dette er også en af grundene til, at kablet løber gennem rør.
I og med internettet leveres med lysets hastighed og at der er et meget lille tab af data når der bruges fiber, er det også muligt at transportere meget store datamængder over store afstande. Fibernet er i øvrigt den mest miljøvenlige mulighed eftersom kablerne vejer meget mindre end kobberkabler.
Sidst, men ikke mindst er en stor fordel ved fibernet, at upload-hastigheden er den samme som download-hastigheden. Det er især smart når der er flere brugere online samtidigt, som alle ser videoer eller henter filer ned fra nettet. Det kaldes også symmetrisk internet, netop fordi hastigheden på upload og download er den samme.
Hvorfor skal jeg vælge fiber?
Det er som nævnt ikke alle i Danmark, som endnu har mulighed for at få fibernet, hvilket naturligvis er en ulempe. Fibernet har en langt hurtigere forbindelse end almindeligt bredbånd, hvilket skyldes lyslederkablerne. Hertil påvirkes fibernet ikke af, at flere er online samtidig og har i øvrigt langt mere kapacitet.
Forbindelsen med fibernet er også mere stabil end med almindeligt bredbånd. Så er der mulighed for fiber i det område, hvor du bor, og du ønsker en lynhurtig og stabil forbindelse, kan det klart anbefales at bruge det fremfor almindeligt bredbånd.
Hvad er ADSL?
Der findes flere typer af bredbånd, både den type som leveres gennem telefonstik, også kaldet ADSL, og den, der leveres gennem kabel-tv. I denne artikel er der fokus på ADSL.
Før i tiden kunne en husstand ikke både være på nettet og bruge telefonlinjen samtidigt, og den tidligere teknologi blev kaldt ISDN. Med ADSL blev det muligt at være på nettet samtidig med at man talte i telefon. ADSL bliver koblet til telefonstikket og herefter skal den enhed, som skal online tilsluttes.
Det kan både være computer, telefon og tablet. Forbindelsen kan enten tilsluttes via kabler eller via en trådløs forbindelse.
ADSL er på nuværende tidspunkt det mest udbredte i Danmark, og en af grundene hertil er, at det er tilgængeligt for langt flere end eksempelvis fibernet er. Hertil er ADSL en billigere løsning fordi internettet leveres gennem nogle ældre kobberkabler, og fibernet kræver nyere kabler, som ikke er nedgravet alle steder i Danmark endnu.
Hvorfor skal jeg vælge ADSL?
ADSL har naturligvis nogle begrænsninger, og heraf kan nævnes at afstanden mellem centralen og dig som forbruger, har betydning for hastigheden. Det vil sige, at hvis du bor langt fra en central, kan hastigheden forringes betydeligt. Ydermere forringes hastigheden når der er flere brugere online samtidigt.
Hastigheden med ADSL kræver i øvrigt, at du er online inden for en rimelig kort radius. Hvis du bruger WiFi kan forbindelsen nå lidt længere ud, men vil stadig være afhængig af fysiske forhold såsom vægge. Hvis internettet skal bruges hjemme, og du har et ’almindeligt’ forbrug, det vil sige, surf på nettet, streaming film en gang i mellem, men ikke har mange brugere online samtidigt, er ADSL en fin løsning.