Fremtidens internet - hvordan ser det ud?

Fremtidens internet bliver banebrydende og navigerende

Fremtidens internethverdag vil ændre sig betydeligt fra den hverdag, vi kender fra i dag. Men vi kommer hverken til at bemærke det eller blive belastet af det. Det kommer bare til at være der - ligesom vi i dag kender det med elektriciteten.

Eksperter stemmer da også allerede nu i kor, at fremtidens internet vil komme til at indgå i næsten alle de ting, vi interagerer med på daglig basis.

’’Fremtidens internet vil være alle steder - endnu flere end i dag. Mulighederne for at opsamle data vil være allestedsnærværende’’, mener fremtidsforskeren Henrik Good Hovgaard, der er ansat i Future Navigator, da han bliver spurgt om fremtidens internet af Vejle Digitale Skoler.

Og det allestedsværende internet vil ikke kun være en dataindsamlende overvågningsmaskine, men vil kunne forhindre ulykker og vil kunne skabe viden og indsigt, som vi ikke har i dag.

Bilnavigation vil blive et af de områder, hvor vi i fremtiden vil opleve en væsentlig forbedring af sikkerheden, fordi køretøjer konstant vil kommunikere deres placering. Det betyder, at de kan kommunikere med hinanden, hvilket giver mulighed for at afværge potentielle ulykker.

Kommuniker’ med dine hårde hvidevarer

Vi mennesker vil blive så forvendt med internettet, at vi end ikke mærker det. Eksperter mener eksempelvis, at vi snart nærmer os en situation, hvor det bliver muligt at tale med dit køleskab.

Det varer ikke længe, før vi begynder at se applikationer, hvor du har mulighed for at regulere på temperaturen på fryseren, tjekke om du har husket at købe mælk og naturligvis slukke for kaffemaskinen direkte fra kontoret, hvis du har glemt det, inden du tog hjemmefra.

Overvåg’ dit eget helbred

De populære smart-armbånd bliver mere og mere udbredte, og den teknologiske udvikling går kun én vej. Netop nu kan armbåndene allerede måle et hav af ting, men i fremtiden bliver samspillet med de forskellige data mere udbredt, hvilket giver mulighed for en mere personspecifik udnyttelse af teknologien.

”Det vil f.eks. være muligt at måle bevægelse, søvnmønstre, forbrænding, blodtryk, puls osv. i løbet af en hel dag, og selvom der ikke er noget nyt i det, så kan vi benytte kombinationen af disse data til eksempelvis at vurdere, hvornår på dagen skoleelever klarer sig bedst i opgaveløsning’, siger Henrik Good Havgaard til Vejle Digitale Skoler.

Markant udvikling indenfor video og musik

Ligesom nu, vil det også i fremtiden være videoer og musik, der bruger majoriteten af båndbredden på internettet. Eksperter forestiller sig, hvordan eksempelvis bilradioer i fremtiden kommer til at virke som internetradioer.

Det kommer formentlig til at minde en del om den måde, vi i øjeblikket streamer musik fra tjenester som Spotify og WiMP, hvor du har mulighed for at skifte sang og kunstner, når du har lyst.

Fremtidens internet er gratis

For at alt ovenstående kan blive en realitet, så kræver det at det mobile internet i fremtiden bliver gratis - eller som minimum inkluderet i mobilabonnementet.

Det er da heller ikke usandsynligt, men det vil kræve en samspil mellem mobilnettet og gratis trådløse hotspots. Uanset om disse er jordbaserede eller kommer fra satellitter i rummet, så skal det gøres tilgængeligt, så ingen behøver at spekulere over, hvor meget data de bruger på de forskellige af fremtidens internetdrevne tjenester.