Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Hidtil hurtigste bredbånd i Danmark via kabel

Danmarks hidtil hurtigste internet er nu muligt for de første 900 husstande i landet. Den første by i Danmark, som har mulighed for at bruge det lynhurtige internet på 1000Mbit, er den sjællandske by Lejre, som ligger vest for København. Lejre bliver således forsøgsby for den nye, hurtige forbindelse, og næstefter Lejre, vil der være et område i Vanløse, hvor den nye teknologi skal afprøves i praksis igen og først herefter vil nettet blive etableret i resten af landet.

Det færdige arbejde forventes i 2017, og derefter vil ca. 1,4 millioner husstande i Danmark have mulighed for at bruge YouSees nye forbindelse.

Kabel-tv-net

Det nye internet kører over kabel-tv-nettet, hvilket er grunden til, at det kan være så hurtigt uden brug af fibernet.

Fibernet er det hidtil hurtigste internet. Det leveres gennem det, der kaldes et lyslederkabel, eller optisk fiber. De kabler, som internettet leveres gennem via fibernet, kan klare hurtigere hastigheder end de traditionelle bredbåndskabler.

Det er dog ikke alle i Danmark, som kan få fibernet endnu, og derfor kan den nye løsning blive en stor succes.

Det er YouSee, som benytter TDCs net, der har etableret internettet og hastigheden er 1000 Mbit, hvilket svarer til download af film på 4,7 gigabyte på 37 sekunder, eller en hel bluray-skive med 5 gigabyte på mindre end fire minutter. Det er den hurtigste internetforbindelse, Danmark endnu har set. Det er dog ikke alle borgere i kommunen, som har mulighed for at bruge det nye internet.

Det er nemlig kun de, som i forvejen bruger det eksisterende kabel-tv-net, hvilket svarer til omkring 900 ud af 27.000 personer. Det er der flere af borgerne i kommunen, der er kede af, specielt fordi den hurtigere forbindelse har slugt FM-båndet. FM-båndet er det, der giver mulighed for at lytte til eksempelvis radioavisen. For at borgerne igen kan lytte til radioavisens udsendelser, vil YouSee udsende en lille ekstra boks, som skal gøre det muligt, men præcist hvornår den kommer, vides ikke.

Samarbejde med Huawei

Årsagen til, at det ikke er alle borgere i kommunen, der har mulighed for den hurtige forbindelse er, at der ikke er gravet eller ændret i jordkablerne og derfor kan kun eksisterende kabel-tv-brugere få adgang. Det praktiske arbejde i Lejre, har bestået i at udskifte forstærkere og splittere i stedet for at grave og ændre jordkabler. I alt er der udskiftet 84 forstærkere og 350 splittere, som selvsagt har forstærket signalet, og sikret signaldeling til andre husstande.

Det arbejde har givet mulighed for 1000 Mbit download og 500 Mbit upload i Lejre.

For at løsningen kan blive landsdækkende kommer de tal op og runde henholdsvis 72.000 og 500.000 udskiftninger, som Huawei skal stå for.

TDC har de sidste tre år samarbejdet med kinesiske Huawei om udbygning af mobilnettet, og i 2016 blev en ny kontrakt underskrevet, som indebar den nye internetforbindelse. Det er også Huawei som skal være ansvarlige for det praktiske arbejde, herunder blandt andet datapakkerne gennem kabel-tv-kabler.

Tilflytning grundet hurtigere forbindelse

Formanden for kommunens erhvervs- og turismeudvalg, Grethe Saabye, er mere end tilfreds med, at det var Lejre, som blev valgt til den første by med det nye internet. Hun udtaler til Computerworld.dk, at mere end 70% af byens arbejdsstyrke er pendlere og at det hurtige internet skaber gode muligheder for mange hjemmearbejdspladser. Hertil påpeger hun at natur, samvær og godt netværk er en forudsætning for et godt liv på landet, og vurderer at der vil være flere tilflyttere til byen grundet det hurtige internet.

Dette baserer hun på, at der er eksempler på virksomheder, som er flyttet alene på grund af dårlige forbindelser i kommunen.