Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Hurtigt internet, hvordan finder jeg mit behov?

På internetfronten er der de seneste par år sket en drastisk og markant udvikling i forhold til hastigheden på det tilgængelige internet. Som forbruger er det positivt, at ens produkt bliver bedre og bedre, men det kan samtidig være svært at finde rundt i internetjunglens utallige muligheder, så man får det bedst mulige match mellem sit behov og sin internetopkobling.

Når man skal forsøge at finde vej til det bedste produkt, er der ikke én rigtig løsning. Hvad der er rigtigt for den ene person, er muligvis ikke rigtigt for den anden. Derfor handler det også om, at undersøge, hvad ens ønsker og kriterier rent faktisk er.

Er det lige meget, at man skal vente lidt tid for at en side bliver indlæst, eller skal det hele gå så hurtigt, at man slet ikke opdager, der bliver skiftet mellem de forskellige hjemmesider?

Der gælder dog nogle tommelfingerregler. For ganske almindelig surf på nettet er 2-4 mbit nok pr. enhed.

Det vil altså sige, at for hver enhed - det værende sig computer, spilenhed, tablet - er behovet 2-4 mbit, og du skal derfor gange op med det antal enheder, du har og benytter samtidigt. Hvis du vil streame, skal du afsætte 6-8 mbit pr. Enhed, hvis du ønsker at streame i Full-HD kvalitet.

Men de tilgængelige internethastigheder er ofte pakket i forskellige kasser og ikke med mulighed for blot at vælge en konkret hastighed, der passer lige præcis til ens antal enheder og forbrug. Nedenunder er der dermed en lille guideline til inddeling af internethastigheder, og hvilken type behov, det passer til.

Under 10 mbit/s

Dette er den minimale hastighed, som dermed også betyder minimalt forbrug af internettet. Hvis du ønsker at streame via nettet eller har flere enheder i brug på samme tid, er denne hastighed ikke tilstrækkelig. Bruger du derimod blot internettet i en begrænset mængde, hvor du kun besøger hjemmesider i ny og næ og ikke til meget mere en minimal surf, mail og netbank, kan hastigheden formentligt gå an.

10-20 mbit/s

Denne hastighed er nødvendig, hvis du bruger flere enheder til diverse surf på nettet. Dette er dog stadig til primært begrænset internetforbrug, der ikke er så datakrævende. Det kan blandt andet være almindelig internetsurf, netbank og lignende. Vil du derimod streame i god HD-kvalitet og andet datakrævende forbrug skal du have en hurtigere hastighed.

30+ mbit/s

Som nævnt er denne mængde passende, hvis du ønsker at streame diverse film og serier i god HD-kvalitet eller til andet datakrævende forbrug. Hvis du er en familie med flere teenagere, som ofte spiller diverse spil eller ser utallige serier på diverse streamingstjenester, og du også selv ønsker at se en serie af og til, skal du minimum op over de 30 mbit/s.

Når man taler om over 30mbit, så er det også et faktum, at der er på det tilgængelig internetmarked er mulighed for hele 100mbit, som er en utrolig hurtig hastighed. Generelt kan det siges, at så meget hastighed er der sjældent brug for som privatforbruger. Det eneste tidspunkt, hvor denne hastighed kunne være ideel, hvis du downloader ekstremt store filer, eller hvis du har et behov for konstant at have synkroniseret større filer (f.eks. i forbindelse med et arbejde).