Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Her er hvad du skal vide om bredbånd

Rigtig mange forbrugere har svært ved at vurdere hvad de har behov for når det kommer til bredbånd. Der findes nemlig flere forskellige typer af bredbånd, og mange måder at bruge det på.

Bredbånd er tidligere defineret som internet med en minimumshastighed på 2Mbit. Mange omtaler bredbånd som udelukkende traditionelt bredbånd, men der er også mange, som taler om bredbånd i bredere forstand, herunder mobilt bredbånd.

Bredbånd er altså en metode til at omdele internet på. Denne metode dækker over omdeling som sker via kabler - og her gælder alle slags kabler, både fiber, kabel-tv, ADSL osv. Dette står i modsætning til mobilt bredbånd, som dækker over alle trådløse forbindelser.

Hvis du bruger en router, som er koblet til telefonstikket, men som omdeler internettet via WiFi, er det altså stadig traditionelt bredbånd, du bruger.

Hvilken type bredbånd du vælger, afhænger af hvordan dit forbrug er. Det vil sige, i hvilke sammenhænge du bruger internet. Skal du kunne tage det med på farten, i sommerhus eller andet, er mobilt bredbånd at foretrække.

Skal du blot bruge det hjemme, og skal flere kobles på samtidig, vil det traditionelle bredbånd være ganske fornuftigt.

Når du har besluttet hvilken type bredbånd, du skal bruge, skal du finde ud af hvilken hastighed du har behov for. Overordnet set kan man sige, at hvis du har mellem 2-9 Mbit, kan du bruge internettet til at læse nyheder, tjekke mails, gå på sociale medier, men online streaming og deling af internet fungerer ikke. Det er i øvrigt ikke alle udbydere, som tilbyder denne hastighed, og i mange tilfælde kan det godt betale sig at betale en smule mere, men få en del højere hastighed.

Har du 10-19 Mbit kan du se videoer og andet online, og man kan sagtens være flere tilkoblet samtidigt. Dog maks 3 enheder. Det er ikke lynhurtigt, men fungerer meget fint, hvis du er alene eller hvis i er to-tre personer, men som ikke er online konstant.

20-35 Mbit er en fin hastighed, hvis du vil have lidt mere. Her kan der være 4-5 enheder koblet på nettet samtidigt, men ikke alle kan streame film samtidig eksempelvis.

Over 35 Mbit er hvis du er meget kræsen, eller hvis i skal være mange online samtidigt.

Ovenstående tal er downloadhastighederne, som er dem, man normalt kigger efter fordi det er den, man bruger mest. Downloadhastigheden er den der afgør, hvor hurtigt du kan hente noget ned fra nettet. Det kan enten være dokumenter fra mails, film der skal loade eller andet.

Uploadhastigheden er det tal, som står efter ” / ”, når du ser på hastighed og pris på internetudbyderens hjemmeside. Uploadhastigheden er afgørende for hvor hurtigt du kan lægge noget op på nettet - som navnet også lidt indikerer. Det afgør altså hvor hurtigt du kan dele et billede på Instagram eller Facebook. Det anbefales generelt, at denne er mindst 0,5 Mbit.

Nyere teknologier, såsom fibernet er dog symmetriske, hvilket vil sige, at download- og uploadhastigheden er den samme.