Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Hvad er en a-kasse

En a-kasse er en organisation, som stiller medlemmer en økonomisk sikkerhed i form af dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed, heraf også navnet a-kasse, som er en forkortelse af arbejdsløshedskasse.

Alle a-kasser er i dag statsstøttede, hvilket i praksis betyder, at der gælder nogle fælles retningslinjer, og at en del af det beløb der betales til a-kassen, betales til staten. Prisen for at være medlem i en a-kasse afhænger af hvilken a-kasse, man ønsker medlemskab i, men udbetalingssatsen er altid den samme.

Der er flere fordele ved at være medlem af en a-kasse. En af dem er, at man slipper for kontanthjælp, og modtager dagpenge, hvis man bliver arbejdsløs. Økonomisk set er der en del forskel på, om man får udbetalt kontanthjælp eller dagpenge.

Dagpengesatsen er selvsagt højere end kontanthjælp.

Blandt andre fordele ved medlemskab i a-kasse, kan nævnes forskellige informationsmøder vedrørende rettigheder på arbejdsmarkedet, ret til dagpenge under ferie, personlig rådgivning og vejledning i forhold til den konkrete jobsituation. Herudover er der forskellige tilbud ved de forskellige a-kasser, nogle tilbyder eksempelvis jobtilbud og forskellige arrangementer.

Hvem kan være medlem af en a-kasse?

Alle kan i princippet være medlem af en a-kasse. Det eneste krav er, at man skal stå til rådighed på arbejdsmarkedet, hvis man er arbejdsløs. Er man studerende, kan man også være medlem, selvom man ikke er jobsøgende.

For at få udbetalt dagpenge, skal man dog have været medlem i minimum et år. Herudover skal man som arbejdsløs melde sig ledig, indsende lønsedler, kopi af ansættelseskontrakt, opsigelse og skattekort, for at få udbetalt dagpenge.

Er der forskel på a-kasser?

Nogle a-kasser er fagligt begrænsede. Det vil sige, at det kun er personer med en bestemt faglig baggrund, der kan være medlem af den pågældende a-kasse. Det kan eksempelvis være den pædagogiske profession, som er kravet for at blive medlem.

Et andet eksempel er Akademikernes a-kasse. Her kan alle være medlem, så længe de har en baggrund, der er akademisk. Ydermere er der a-kasser, hvor alle kan være medlem, uanset faglig baggrund. Forskellen er helt simpelt, at nogle a-kasser er specialiserede inden for bestemte faglige områder, og derfor vil det ikke være relevant for andre end personer med denne bestemte baggrund, at være medlem.

Grundet alle a-kasser er statsligt støttede, gælder som sagt nogle fælles retningslinjer. Her gælder blandt andet, at man enten kan være deltids- eller fuldtidsmedlem af en a-kasse. Man kan dog ikke selv vælge helt, men skal være den type medlem, som svarer til ens arbejdssituation.

Personer der arbejder over 30 timer ugentligt, skal være fuldtidsmedlem, hvorimod personer der arbejder 30 timer eller under, kan nøjes med deltidsmedlemskab. Dette har naturligvis også indflydelse på, hvor meget man får udbetalt hvis man bliver arbejdsløs.

For at finde den korrekte a-kasse til dig, kan du f.eks. anvendehttps://akassefinder.dk/ hvor du kan få hjælp til at finde den bedste og billigste a-kasse til dit behov.