Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Hvad er en fagforening?

  • Indholdsfortegnelse

    3 punkter

  • Læsetid

    6 minutter

  • Siden er opdateret

    09/06-2023

En fagforening er en organisation, som har til formål at vejlede og rådgive medlemmer inden for deres faglige felt. Mange fagforeninger er specialiseret inden for et bestemt fagligt område, og kan derfor give medlemmer dybdegående viden inden for netop det område. Med et medlemskab i en fagforening, er man også sikret ordentlige arbejds- og lønvilkår.

Det er frivilligt, om man vil være medlem af en fagforening, men der er mange fordele ved det. Heriblandt kan nævnes juridisk rådgivning. Hvis man bliver behandlet uretfærdigt på sin arbejdsplads eller bliver fyret uden valid grund, vil fagforeningen tage sig af det juridiske.

Herudover kan man få hjælp til CV og ansøgninger, få læst sin ansættelseskontrakt igennem og få et overblik over hvorvidt den overholder de gældende regler. Ydermere har fagforeninger en række tilbud inden for det bestemte faglige område, der er eksempelvis kurser, foredrag, networking og andre aktivitetstilbud samt medlemsblade, som giver nyheder inden for det bestemte fagområde.

Mange fagforeninger tilbyder også gode tilbud til kompetenceudvikling og en række forskellige kontante fordele, så som forsikringer, rejser mv.

Hvem kan være medlem af en fagforening?

Alle kan være medlem af en fagforening mod et månedligt eller kvartalvist beløb. Beløbet afhænger som nævnt af fagforeningen. Nogle fagforeninger er specialiserede inden for et bestemt fagligt område, og tager kun medlemmer inden for dette område, hvorimod andre fagforeninger er fagligt ubegrænsede, hvilket vil sige at alle kan være medlem.

Uanset hvilken type fagforeningen er, og hvad kravene til optagelse er, har fagforeningerne en række samarbejdspartnere i form af andre organisationer, som sikrer viden inden for relevante områder. Studerende kan være medlem, såfremt de er optaget på et fuldtidsgodkendt studie. Mange fagforeninger er politisk uafhængige, hvilket vil sige at der kun handles i overensstemmelse med medlemmernes ønsker, og det er dermed kun medlemmerne, som bliver tilgodeset fremfor eventuelle politiske partier. Ydermere betyder det, at der ikke betales til nogle bestemte partier, men udelukkende til fagforeningen.

Er der forskel på fagforeninger?

Der er forskel på fagforeninger i den forstand, at de hver især er specialiseret inden for et bestemt fagområde samt der kan være forskel i prisen for medlemskab. Der er eksempelvis en fagforening for ledere, en for selvstændige, en for personer der arbejder med salg og marketing etc. Nogle fagforeninger er tværfaglige, hvilket vil sige, at alle kan være medlem.

Fælles er, at fagforeningen rådgiver medlemmer i deres jobsituation, det kan eksempelvis være i forhold til trivsel på jobbet, hvis man ikke har fået udbetalt den korrekte løn mv. De fleste fagforeninger har en dertilhørende a-kasse, men det er ikke et krav at være medlem af hverken a-kassen eller fagforeningen.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek.dk. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.