Hvorfor skal jeg vælge fiberbredbånd?

Vi vil gerne kunne streame film i HD, tjekke vores konti på de sociale medier og spille spil online, og vigtigst af alt vil vi gerne gøre det alt sammen på én og samme tid, uden at vores internetforbindelse pludselig protesterer.

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, er fibernet garanteret noget for dig. Men hvad er fibernet egentlig, og hvordan adskiller fibernet sig fra din nuværende internetforbindelse?

Hvad er fibernettet egentlig?

Fibernet er en bredbåndsforbindelse, der leverer internet ved at sende laserlys gennem tynde glaskabler, der kaldes lyslederkabler eller optisk fiber. Fibernet transporterer derfor data med lysets hastighed, og det giver meget højere hastigheder end de traditionelle bredbåndsforbindelser, der sender data gennem kobberkablerne. Derudover giver fibernettet også en langt mere stabil internetforbindelse og en symmetrisk båndbredde, hvilket vil sige, at up- og download hastigheden er ens.

Hvordan er hastigheden på fibernettet?

De fleste bredbåndsforbindelser kan kun garantere en “op til” -hastighed, og ofte kan bredbåndsforbindelsens fulde potentiale ikke udnyttes. Hvis du vælger fiber, bliver du derimod garanteret en minimumshastighed. Det betyder, at din internethastighed aldrig vil være lavere end den hastighed, som du rent faktisk betaler for.

En anden stor fordel ved at benytte fibernet er, at internethastigheden ikke belastes af, hvor mange mennesker der benytter sig af internetforbindelsen på samme tid. Hvis i eksempelvis er flere personer i din husstand, kan i alle sammen sagtens streame film samtidigt, uden at internethastigheden påvirkes, i modsætning til internet der leveres via kobberkablerne, hvor internethastigheden bliver lavere, jo mere data der hentes. Det er fordi, fibernettet ikke har nogen umiddelbar øvre grænse for, hvor meget data der kan transporteres på én gang. Det betyder også, at man taler om, at fibernettet er fremtidssikret, fordi det netop har en enorm kapacitet.

Fibernettets hastighed er også uafhængigt af afstanden mellem slutbruger og central i modsætning til mange andre bredbåndsforbindelser. Hastigheden påvirkes derfor ikke af, hvorvidt du bor klos op og ned ad en central, eller mange kilometer væk fra den nærmeste.

Fibernet giver dig også mulighed for at modtage alle digitale tjenester gennem det samme kabel. Det vil sige, at både digital TV, telefoni og internet kan leveres via samme kanal, uden at forringe kvaliteten - også selvom alle tjenester er i brug samtidigt.

Kan alle få leveret fibernet?

Desværre er det ikke sikkert, at du kan få dit internet leveret via fibernet. Det skyldes, at fibernettet endnu ikke er tilgængeligt alle steder i Danmark, fordi lyslederkablerne på nuværende tidspunkt ikke er udrullet i store dele af Danmark. Du kan som udgangspunkt få fibernet, hvis din el-leverandør har nedgravet de rigtige kabler ved din bopæl.

Mange elselskaber er begyndt at opfordre deres kunder til at tilkendegive, hvis de er interesserede i at få fibernet på deres bopæl. Ideen er, at elselskaberne vil gøre fibernet tilgængeligt i det gældende område, når efterspørgslen er tilstrækkelig stor.

Du kan få et overblik over hvilke udbydere der leverer fibernet, og om det er tilgængeligt på din bopæl ved at bruge søgefunktionen på InternetTjek.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.