Internettets fortid, nutid og fremtid

Vidste du, at den belgiske opfinder Paul Otlet allerede i første halvdel af 1900-tallet gjorde sig tanker om at udvikle et verdensomspændende netværk af informationsdeling? Det internet vi kender i dag er nok milevidt fra dét, Paul Otlet havde i tankerne, men ikke desto mindre bygger Paul Otlets tankeeksperiment på samme grundlæggende ide, som det internet vi bruger og kender i dag.

Internettet er i dag en selvfølgelighed, og vi tager det lige så givet, som at vi har tag over hovedet og en seng at sove i om natten. At forestille sig en verden uden internet virker som en fuldstændig umulig opgave, selvom det ikke er mere end nogle få årtier siden, at de fleste af os stiftede bekendtskab med internettet for første gang.

Vores internetvaner har ændret sig med susende fart siden starten af 00’erne, hvor internettet for alvor blev introduceret til de danske husstande. I 90’erne og starten af 00’erne var internettet en bekostelig affære, da man betalte for hvert minut man var online, og det var derfor noget de fleste kun brugte med omtanke. Vi forstod internettet som noget, vi brugte via en browser på vores computere, og vi opfattede ikke internettet som noget konstant tilstedeværende. De færreste havde næppe fantasi til at forestille sig, at vores internetvaner ville se helt anderledes ud i løbet af få år.

I dag forudbetaler de fleste deres internetforbindelser, og du kan købe dig højhastighedsforbindelser med ubegrænset dataforbrug for en slik. Internettet er efterhånden nærværende i alt hvad vi foretager os, og vi behøver ikke længere at være i nærheden af en computer for at have internetadgang. Vi er i lige så høj grad online på vores smartphones og tablets, og vi overvejer sjældent, at vi faktisk er online, fordi vores elektroniske gadgets konstant er tilsluttet internettet. Sagt på en anden måde så er vi online hele tiden, også når vi ikke er det.

Mulighederne på internettet er efterhånden uendelige, og nye opfindelser og teknologi fornyer hele tiden hvad vi forstår indeholdt i internetbegrebet. Et nyere begreb er Internet of things, eller tingenes internet, der betegner elektroniske apparater, såsom køleskabe, kaffemaskiner og støvsugere, der kan tilsluttes internettet. Du kan blandt andet anskaffe dig LED-pærer, der giver dig mulighed for at kontrollere belysningen i dit hjem med din telefon. Så hvis du ikke bryder dig om at komme hjem til et mørkt hus, kan du indstille dine pærer til at tænde automatisk, når du nærmer dig din bopæl, og hvis du har for vane at glemme at slukke lyset om morgenen, sørger pærerne også for at slukke lyset for dig, når du er gået ud ad hoveddøren.

Det er umuligt at spå hvad fremtiden vil bringe, men en fremtid med intelligente køleskabe der kan registrere, hvilke varer du mangler, og tilmed bestille dem hjem til dig fra dit lokale supermarked, eller et køleskab der registrerer, hvilke ingredienser du har på lager, og som baseret på de ingredienser du har til rådighed, kan hente opskriftsforslag til dig fra internettet, virker langt fra umulig. Måske vil det inden længe kun være fantasien, der sætter grænserne for, hvad der faktisk kan lade sig gøre.