Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Internettets historie

Internettet er efterhånden så udbredt, at alle har mulighed for at koble sig på og gå online ved blot et enkelt klik. Sådan har det ikke altid været, men internettet er muligvis den teknologi, som er vokset mest på kortest tid.

Internettet fik sit gennembrud i 1990’erne og på daværende tidspunkt vides det ikke med sikkerhed, hvor mange der præcis havde adgang, men i 2012 estimeres det, at der var cirka 2,4 milliarder brugere verden over. Tallet er fortsat stigende.

Dog er dækningen verden over meget ujævn. De fleste personer i Nordeuropa, USA og dele af Asien har høj dækning, hvorimod mange områder i Sydamerika og Afrika har væsentlig lavere dækning. I Danmark er det i 2016 hele 94 % af befolkningen, som har adgang til internettet hjemmefra.

I 2012 var tallet 86%, hvilket vidner om, at tallet er steget en del de sidste fire år.

Internettets begyndelse

Som nævnt har internettet udviklet sig voldsomt meget og hurtigt, men det er også en af de opfindelser, som har størst betydning for, hvordan vi i dag lever. Det er svært at forestille sig en hverdag uden adgang til internet, når man først har vænnet sig til det. Vi bruger i dag internettet i alle mulige forskellige henseender; når vi går på arbejde, når vi skal indhente informationer, når vi skal læse nyheder, når vi skal holde øje med børnenes skoledag, når vi skal handle dagligvarer, når vi skal i kontakt med hinanden osv. osv.

Men faktisk blev internettet ikke udviklet med den hensigt, at skulle gøre det enkelte individs dagligdag lettere - eller at det i det hele taget skulle bruges af det enkelte individ. Det var det amerikanske forsvar, som byggede grundstene til internettet, som vi kender det i dag. Formålet var, at sende og modtage vigtige informationer uden at de lå gemt på en harddisk. Informationerne skulle altså være tilgængelige på flere forskellige computere, og ikke kun gemmes på én enkelt.

Man sikrede således at informationerne ikke gik tabt eller blev ødelagt idet de var opbevaret flere steder. Senere hen blev flere og flere institutioner koblet på internettet. Først militære, og senere civile institutioner og universiteter. Selvom internettet først rigtigt fik sit gennembrud i 1990’erne, var det i praksis opfundet lang tid forinden, nemlig i 1960’erne.

Det var dengang det amerikanske forsvar, som etablerede førnævnte Arpanettet. I 1981 var der i alt 213 computere på forskellige universiteter, som var koblet til internettet. I 1991 var tallet steget til mere end 300.00. Men ligesom mange andre opfindelser, er det svært at udpege præcis hvem, der opfandt teknologien.

Der har angiveligt været flere hjerner bag, som har deltaget i udviklingen.

I midten af 1990’erne udtalte mange eksperter, at internettet blot var en døgnflue og at det var de færreste, som ville tage internettet til sig og bruge det. Det kan vi vist alle blive enige om, var noget af en fejlvurdering, når vi ser på hvordan vi i dag gør brug af internettet. Internettet kom for at blive, og har tilmed været en af - hvis ikke den - største opfindelse i det tyvende århundrede.