Nye bredbåndsløsninger gør internettet hurtigere

I en tid hvor internettet er vigtigt for rigtig mange menneskers dagligdag, er der stor konkurrence i internetbranchen. Hastigheden bliver hele tiden øget og abonnementerne bliver billigere.

I dag er de fleste faste bredbåndsabonnementer baseret på 4G, men snart vil der også være adgang til 5G, som er endnu hurtigere.

Hvordan er adgangen til internet?

I Danmark er der god adgang til hurtigt bredbånd, faktisk er Danmark blandt de lande i verden, hvor der er bedst mulighed for lynhurtig adgang. Det gælder ikke kun det traditionelle kobbernet, men også kabel, fiber og LTE leverer hurtigt internet til danskerne.

Mange steder i verden, er der udfordringer med at levere hurtigt internet - specielt via kabler, og derfor arbejdes der på andre forbindelser, eksempelvis det såkaldte ’fixed wireless’- bredbånd, hvor kabler ikke er nødvendige. Selvom der er god mulighed for internet via kabler i Danmark, arbejdes der også på denne teknologi her.

Trådløst internet?

Trådløst internet er generelt noget, mange mennesker sætter stor pris på, derfor satser flere selskaber på netop dette. Det kan lade sig gøre, fordi det trådløse internet kan leveres super hurtigt, så det faktisk kan måle sig med kablede løsninger. Det er med 4G, og især med de kommende 5G netværk, at flere selskaber vil satse 100 procent på trådløst internet, og udskifte de faste bredbåndsløsninger med trådløst internet.

I og med mange selskaber satser på fixed wireless bredbånd, venter man også en stigning af abonnementer med denne løsning. Analysefirmaet ABI Research vurderer, at der kan forventes en global stigning på op til 30 procent årligt frem til 2022.

Fremtidens internet - er det fast eller trådløst?

Allerede nu er det primært de trådløse teknologier, som sikrer væksten, hvortil kablede teknologier er cirka 50 procent af husstandene i verden. Efterhånden som 5G bliver udrullet, vil hele fixed wireless teknologien stige markant, vurderer ABI Research.

Khin Sandi Lynn, som er analytiker hos ABI Research udtaler, at 5G-standarden vil transformere fixed wireless bredbånd netværkene.

Det er dog vigtigt, at 5G får en kapacitet og en hastighed, som er markant bedre end de netværk, vi allerede gør brug af i dag. 5G skal altså kunne mere, end det vi kender til nu, hvis det skal have succes. Der er lavet flere forsøg, som viser at 5G vil være muligt at udrulle i tætbefolkede områder, netop på grund af den overlegne ydelse i forhold til LTE.

Det er altså fiber-lignende services, der her er tale om, men uden behov for at grave fiber ned under jorden.

Hvordan er udviklingen i Danmark

Det er også tydeligt at se i Danmark, at 4G har markeret sig de seneste år blandt trådløse forbindelser. Ifølge Energistyrelsen rapporter er datatrafikken faktisk 20-doblet siden 2010. Det vil sige, at hver mobile bredbåndabonnement i dag bruger 24,1 GB gennemsnitligt pr. halvår.

Det svarer til 4GB pr. måned.

Fastnet bredbånd er dog stadig den primære teknologi til internet i Danmark, men den eksponentielle vækst viser tydeligt hvilken vej, udviklingen går.