Nyt omkring fibernet i Udkantsdanmark

”En langsom internetforbindelse”, ”Internettet driller og hopper af”, ”Manglende internetforbindelse”. Ovenstående udsagn høres ofte i forbindelse med internettet visse steder i Udkantsdanmark (eller Vandkantsdanmark, som nogen kalder det), der længe har været udskældt. Derfor er fibernet i Udkantsdanmark en kærkommen løsning.

Men hvorfor egentlig? Jo, ser du, fibernet er det hurtigste internet på markedet. Flere steder i Udkantsdanmark har længe haft en dårlig dækning af fibernet, og har manglet, at der blev etableret fibernet flere steder.

For nylig kom det derfor glædeligt frem i Ingeniøren, at der bliver investeret ca. 5 mia. kroner i fibernet i Østjylland, på Sjælland og på Lolland og Falster - Penge, der kommer fra energiselskaber.

Dette forventes at være gennemført og rullet ud omkring år 2023.

Fibernet i Udkantsdanmark er en utrolig nyttig ting, der er med til at sikre, at alle har en god internetforbindelse, uanset om man ikke lige bor centralt.

Landsgennemsnit har 62 % af Danmark mulighed for fibernet, hvor man på Sjælland som region kun har en dækning på 40 % ifølge Dagbladet Ingeniøren.

Jagten på fibernet har været en længerevarende proces, der startede tilbage fra 2005, hvor energiselskaberne begyndte at poste penge i fibernet i Danmark. Siden 2005 har energiselskaberne investeret og postet ca. 15 milliarder kroner i at få skabt og sikret et godt fibernet i Danmark.

Derfor er der generel en forholdsvis lys fremtid i sigte for Udkantsdanmark, når det kommer til fibernet.

Hvad er fibernet?

Fibernet er et hurtigt internet, der bliver transporteres ved hjælp af lysledere. Disse lysledere er kabler som er leveringsdygtige ift. data ved hjælp af optisk fiber.

Forskellen på en almindelig bredbåndsforbindelse og en forbindelse ved hjælp af fibernet er, at fibernet transporteres helt og direkte hen til din bopæl. En almindelig bredbåndsforbindelse derimod sendes ved hjælp af kabelnet eller kobbernet og transporteres hen til det nærmest sted nær din bopæl, hvorved signalet kan påvirkes af forskellige ting (træer og høje bygninger nær din bopæl og sendemast, afstanden til sendemasten, og hvor mange brugere der er tilkoblet forbindelsen til bredbånet).

Når man har et bredbånd via. fibernet har du forbindelse for dig selv, idet du ikke deler den med andre. Dette sikrer bl.a., at du altid har samme gode forbindelse og hastighed, ligegyldigt om du sender data eller henter data. Derfor får du ikke længere langsomt internet på bestemte tidspunkter hvor mange brugere er tilkoblet, når du nu med fibernet har forbindelse for dig selv.

Der er derfor mange fordele ved at være tilkoblet et fibernet, hvoraf den symmetriske hastighed (med at sende og hente data) står højt på listen. Nogen argumenterer ligeledes for, at en forbindelse med fibernet faktisk kan forøge værdien af din ejendom, med det argument, at en vigtig forbindelse er utrolig vigtig for fremtidens huskøbere.

Uanset hvad, er hurtigt internet via. fibernet en supergod løsning, hvorfor vi kan forvente glædeligt nyt omkring fibernet og bedre forbindelser i Udkantsdanmark fremover.