Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Så meget investeres der i 5G for tiden

5G-investeringer træder til med hastige skridt for tiden. Der bliver investeret meget for tiden, men selve teknologiinvesteringerne er ikke den største udfordring. Det er nemlig derimod et business-henseende.

Om et år par vil 5G-teknologien udrulles og fungere som kommercielle netværk. Udrulningen er allerede testet og udviklet, og der er investeret milliardbeløb til det. Testene omfatter alt fra sendemaster til smartphones, og man kan vist roligt sige, at der er fokus på test. 5G-licensautionen, som vi i Danmark kommer til at opleve næste år, er kun toppen af isbjerget, når det kommer til investeringer i forbindelse med 5G.

Det er blandt andet netværksgiganterne, som investerer enorme beløb i 5G-teknologien.

I en rapport fra IHS kan det konkluderes, at der allerede globalt er investeret omkring 200 milliarder dollars om året i forbindelse med 5G, herunder netværk og applikationer.

I samme rapport kan man også læse om de forventede økonomiske gevinster. Analytikere mener nemlig, at der kan forventes store økonomiske gevinster ved 5G fremtidigt. Der står blandt andet, at der i 2035 forventes at være blevet skabt 22 millioner nye jobs på verdensplan, som alle har relation til 5G.

Computerworld skrev for nylig, at der ifølge Ericsson vil være mere end 500 millioner 5G-abonnementer i 2022. Det vil naturligvis forudsætte, at 5G netværket fungerer optimalt og at teknologien understøttes af samtlige smartphones. Således er det ikke udelukkende netværksgiganterne, som investerer i 5G-teknologien, men også smartphone-producenter og andre it-virksomheder.

ZDNnet, som er et nyhedsmedie med fokus på teknologisk udvikling, fortæller at kinesiske ZTE i 2017 investerer omkring 295 millioner dollars i 5G-forskning samt -udvikling. Det svaret til næsten to milliarder danske kroner. 3000 af selskabets medarbejdere, arbejder med 5G-området.

ZTE er ikke det eneste selskab, som har enorm fokus på 5G. Også den kinesiske netværksgigant, Huawei investerer i øjeblikket kæmpe summer i at opbygge en 5G-forretning.

Ericssons rapport viser dog samtidig, at Vesteuropa ikke vil være så langt fremme i forhold til 5G. Der står nemlig, at hele 90 procent af alle mobilabonnementer i hele Vesteuropa, herunder Danmark, vil være på LTE, som er det netværk, de fleste bruger nu. Dertil vil der kun være fem procent, som bruger 5G-netværket.

I Nordamerika forventer Ericsson, at det vil være 25 procent af mobilabonnementerne, som vil køre på 5G og Asien-Stillehavet vil antallet være 10 procent i 2022.

Herudover er business-casen også en udfordring, når det kommer til 5G. Jakob Willer, som er direktør i brancheforeningen, Teleindustrien, har udtalt at selskaberne i branchen er bekymrede for, at de ikke kan få forrentet de store investeringer i 5G, skriver Computerworld. Det er rigtig dyrt og der er mange omkostninger i forbindelse med 5G, herunder både i forhold til at købe frekvenstilladelser og at investere i nyt udstyr, og så selvfølgelig selve udrulningen.

Bekymringen går på, at selskaberne ikke kan hente de store investeringsbeløb hjem igen.