Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Bredbånd - De tre primære kilder

Størstedelen af danskerne har i dag en fastnet forbindelde, som også er den mest almindelige måde at få bredbånd på i Danmark. En fastnet bredbåndsforbindelse har også mange fordele i forhold til mobilt bredbånd. Har du i dag mobilt-bredbånd er du bekendt med, at du her betaler for dit forbrug af data.

For mange bliver dette meget dyrt. Omvendt er mobilt-bredbånd godt for dig der sjældent er på nettet.

Fastnet bredbånd har dels en meget stabil og konstant hastighed, som er godt nok til de fleste behov. Derudover behøver du ikke tage stilling til dit dataforbrug hver måned. Du betaler for en forbindelse, som du derefter bare kan bruge af.

Du har købt og betalt for en bestemt hastighed, og du behøver derfor ikke tænke over hvor meget data du dagligt anvender.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af fastnet bredbånd?

Når du køber en fastnet bredbåndsforbindelse vil der også være nogle mindre gode ting, som er gode at være opmærksom på. Du vil ofte være afhægig af kabler eller en trådløs router. Det kan være lidt svært at opsætte routeren korrekt, men de fleste finder dog selv ud af det.

Kan du samle Ikea-møbler er dette ikke et problem for dig.

For langt de fleste er fastnet nemlig det bedste valg. Bruger du meget tid på nettet - ser du ofte film, eller streamer du musik og TV, er det ingen tvivl om, at fastnet er langt mere praktisk for dig. Forbindelsen vil i denne sammenhæng være langt mere holdbar, end med mobilt-bredbånd.

I Danmark findes der generelt tre hovedkilder til fastnet bredbånd: Kobber-, coax- og fiberkabler. For de fleste danskere er det ikke altafgørende hvilken type kabler der levere ens fastnet bredbånd. Dog er der en væsentlig forskel på hver type af kabler.

Fiber er ikke destro mindre den bedste, også ofte i praksis. Teoretisk er coax den næstbedste teknologi, men har også en ulempe i, at nettet hurigere kan blive overbelastet. Kobber forbindelsen er i praksis den dårligste forbindelse. Forundrende er det derfor, at dette er den forbindelse langt de fleste udbydere tilbyder.

Det er ligeledes den forbindelse de fleste danskere anvender. Den er derfor glimrende nok til langt de fleste brugere.

At kobber forbindelsen er den type forbindelse der er mest udbredt i Danmark skyldes, at det også er denne forbindelse, som først blev anvendt. Det var denne forbindelse din stationære computer kunne få internet fra - igennem dit telefonstik. Derfor er selve kobberkablerne også dem, som er gravet ned flest steder i hele landet.

De er begyndt at grave fiberkablerne ned i flere og flere hjørner af Danmark, og derfor vil denne forbindelse sandsynligvis snart overtage kobberforbindelsen.

FAQ: De tre primære teknologier

Kobberkablerne (xDSL):Denne forbindelse er som sagt den traditionelle teknologi i Danmark. xDSL som det kaldes, er baseret på kobberkabler, og deraf navnet kobber. I Danmark er det TDC der ejer kobberkablerne i hele landet.

Derfor er der ikke stor forskel på, hvad udbyderne kan tilbyde via denne teknologi. Det skyldes, at alle udover TDC lejer sig ind på kobberkablerne, og derved har alle udbyderne her hjemme samme forbindelse i hele landet.Denne forbindelse er ligeledes den forbindelse, størstedelen af Danskerne forbinder med internet via telefonstikket.
Da forbindelsen er den ældste forbindelse, bliver den stadig udviklet og opgradetet, så den løbende kan følge med de andre forbindelser. Derfor er der også stor forskel lokal på, hvad udbyderne kan tilbyde via denne forbindelse.
Kobberkablerne er den forbindelse der har den bredeste dækning, men dog den forbindelse med lavest hastighed. Derfor er antallet af abonnementer på denne forbindelse faldende, hvilket formentligt vil fortsætte.

Coax (kabel-tv net):Coax forbindelsen kommer via dit kabel-tv net, og derfor bliver det også ofte kaldt kabelinternet eller kabel-tv internet. Navnet coax kommer fra de kabler, der bliver anvendt til forbindelsen, nemlig coaxkabler. Coax forbindelsen kan du derfor ofte få fra din kabel-tv udbyder.

De største udbydere af coax forbindelsen er Stofa, YouSee og Dansk Kabel TV. Dog er der også mange lokale udbydere, og ligeledes kan du få forbindelsen hos langt de fleste antenneforeninger. Stofa samarbejder med antenneforeninger, hvor de også levere størstedelen af deres forbindelser fra.
Coax forbindelsen giver ofte mulighed for en højere hastighed end det almindelige xDSL. I enkelte tilfælde kan der dog være problemer med spidsbelastningsperioder.

Altså vil din forbindelse blive lavere, når der er mange der anvender samme net på samme tidspunkt. I modsætning til xDSL, skal coax forbindelsens hastighed altid svare til det du har købt og betalt for. Gennemsnitshastigheden som du betaler for, skal altid være til stede, og netop derfor, kan du ofte opleve en hurtigere forbindelse end hvad du betaler for.
I udgangspunktet kan du kun få coax forbindelsen, hvis du også har et tv-abonnement via samme udbyder/antenneforening. Dog har både Stofa og YouSee varslet med ændringer af dette, allerede i starten af 2016.

Fiber:Fibernet er den nyeste teknologi af de tre. Navnet kommer af, at forbindelsen transporteres gennem de såkaldte fiberkabler, som nogle kalder lyslederkabler. Fiberkablerne er nemlig lavet af lysledninger, der sender din forbindelse igennem kablerne med lysets hastighed. Dette sikrer en meget hurtig forbindelse i høj kvalitet.
I Danmark er det specielt energiselskaberne der har udbredt firberkablerne. Disse selskaber har sammen samlet sig i selskabet Waoo! Der findes dog stadig mange andre udbydere af fibernettet. Blandt andet har SE i Sønderjylland, flyttet deres fiberkunder fra Waoo! til Stofa. TDC ejer de fleste fiberkabler på Nordsjælland.

Der findes mange lokalejede netværk til fibernet, som tilhører de andre udbydere. I Vestjylland står fx Altibox for fiberkablerne.
Fiber forbindelsen er i udgangspunkt den mest fremtidssikrede internet forbindelse, samt den mest stabile forbindelse af de tre. Med en fiber forbindelse får en høj uploadhastighed, men også en høj downloadhastighed. Hos andre forbindelser får du som udgangspunkt kun en høj downloadforbindelse.

Fibernettet stiger løbende i markedsandele, og som sagt er det denne forbindelse der tager over for den almindelige xDSL forbindelse.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek.dk. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.