Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Lynguiden - Alt du bør vide om bredbånd

Er du ved at flytte, er familien blevet større, eller har du måske bare fundet ud af, at din forbindelse er for langsom? Der kan være mange grunde til du skal vide mere om bredbåndsforbindelsen. Det er dog vigtigt altid, at kende lidt til den internetforbindelse du har, eller måske vælger her på siden.

En kort guide om bredbånd

Hastighed

2-9 Mbit: Med denne linje kan du surfe lidt på nettet, tjekke dine mails og eventuelt din netbank uden de store problemer. Har du over 5 Mbit, vil du også kunne se en film i fin kvaliet. Dog tilbyder ikke alle internetudbydere en mindre hastighed end 9 Mbit.

10-19 Mbit: Hvis du er 2-3 computere på nettet samtidig, er dette en forbindelse der kan anvendes. Du kan også sagtens se en masse videoer og andet på nettet med denne forbindelse. Dog kan der, hvis i alle ser film på samme tid, være en svækket hastighed.

20-35 Mbit: Hvis du har flere computere på nettet, omrking 4-5 computere, vil denne hastighed stadig være glimrende.

Over 35 Mbit: Denne type forbindelse er til en forbruger der enten er mange i hjemmet, eller en kræsen en af slagsen. Det er til forbrugeren med særlige hastighedskrav.

Uploadhastigheden: På alle forbindelser er det specielt downloadhastigheden der vægtes. Dog er det godt at have viden om den anden type hastighed, nemlig uploadhastigheden. Denne hastighed handler om hvor hurtigt du kan sende ting til internettet.

Altså hvor hurtigt dine mails sendes afsted, samt når du uploader billeder til Facebook og lignenede. Man bruger sjældent denne hastighed mere end download, men tommelfingerregelen er, at hver computer minimum skal have 0,5 Mbit i upload.

Teknologi og geografi

Der findes hovedsagligt tre typer internet, som anvendes til fastnet bredbånd. Her på siden har vi skrevet flere artikler om hver type, og du kan læse en grundigere gennemgang af de tre typer her.

De tre typer er xDSL, kabel internet og fibernet. Traditionelt bredbånd, xDSL, er den forbindelse med den bredeste dækning i landet, men ikke med den bedste hastighed. Hvad angår hastighed er det fibernet der er bedst.

Kabel internet kommer via din kabel-tv udbyder. Derfor er det også et kriterie, at du skal have kabel-tv for at kunne få denne forbindelse. I Danmark er Stofa og YouSee de største udbydere af kabel internet. Der findes dog flere udbydere af denne, men vær opmærksom på, at forbindelsen ikke er mulig alle steder.

Fibernettet er den nyeste form for teknologi. Fiberkablerne er derfor ikke så udbredt i Danmark, som xDSL-kabler er. Dog haler de kraftigt ind, og med tiden vil fiberkablerne erstatte de traditionelle xDSL-kabler.

Fibernettet er lynhurtigt bredbånd. Det skyldes, at de transporteres via lyslederkabler. I Danmark er det de danske energiselskaber der har udbredt fibernettet, og størstedelen af dem er samlet under firmaet Waoo!

Udstyr til bredbånd

For de fleste er det afgørende at de har en router eller et modem, så der kan være flere computere koblet på internetforbindelsen. Med en router kan du nemlig have flere på internetforbindelsen ad gangen, hvor det med et model kræver lidt ekstra udstyr, eller IP-adresser.

Bredbåndsforbindelser kommer i dag altid med en trådløs router. Det er dog den enkelte udbyder der tilbyder dig udstyret, og det kan være at de i en periode har tilbud, hvor routeren ikke følger med. Det vil dog altid tydeligt stå i den forbindelse du vælger, hvilket udstyr der følger med.

Du kan også koble din computer til routeren med et kabel, også selvom den er trådløs. I den pakke der kommer med i din forbindelse, vil det nødvendige udstyr følge.

Installation

De fleste udbydere kan tilbyde dig at få en teknikerinstallation. Du vil altså have mulighed for ikke selv, at skulle installere din router, så du kan komme på nettet korrekt. For langt de fleste er denne installation dog meget lige til.

I alle tilfælde skal der følge en guide med til routeren, som viser hvordan du forbinder de rigtige kabler med hinanden korrekt.

I nogle tilfælde kan det dog være afgørende, at der kommer en tekniker forbi. Dette er især tilfælde, hvor der ikke før har været internet på bopælen af samme art.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på InternetTjek.dk. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.