Hastighedstest

Prøv vores hastighedstest og se, hvilken internethastighed du får. Husk at følg vores vejledning nedenfor for at få det mest præcise speedtest resultat.

´

Hastighedstest

Hvis du gerne vil vide hvor hurtigt dit internet i virkeligheden er, så er du kommet til det rigtige sted. Med vores hastighedstest kan du nemt og hurtigt finde ud af, hvor hurtigt dit internet er. Det kan være en god ide, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du rent faktisk får de Mbit, som du betaler for. 

Sådan tager du en hastighedstest

For at opnå det mest præcise resultat af din hastighedstest eller speedtest, så er der et par ting, som du skal være opmærksom på. Der er nemlig forskellige faktorer, som kan påvirke din måling. 

Derfor bør du så vidt som muligt huske nedenstående 5 råd:

  1. Lave hastighedstesten ved at forbinde din computer til dit modem med et kabel. Hvis du laver hastighedstesten via en trådløs wi-fi forbindelse, vil du oftest få en lavere og mere upræcis måling.
  2. Slå wi-fi fra både på dit modem og på din computer. På den måde kan du måle hastigheden, uden at den bliver påvirket at andre enheder, som er tilsluttet samme internet . 
  3. Lukke alle åbne programmer på den computer, som du anvender til hastighedstesten. Herved er der ikke andre programmer, som kan bruge internet, imens du måler. 
  4. Slå din antivirus og firewall fra, mens du laver hastighedstesten, men husk at slå dem til igen, når du er færdig.
  5. Bruge en nyere computer. Hvis du anvender en ældre computer, kan du risikere at få et mere upræcist resultat. 

Hvis du følger disse fem simple råd, når du bruger vores hastighedstest, vil du kunne få en god og præcis måling. Oplever du, at din måling er lavere end forventet, så kan det være en god ide at lave testen et par gange, for at få resultatet bekræftet. En hastighedstest er nemlig et øjebliksbillede af din hastighed, mens du tager testen. 

Råd til hastighedstest af 1.000 Mbit forbindelse

Hvis du laver test af en internetforbindelse med 1.000 Mbit, så er der 4 ting, som du bør have i mente: 

  1. Anvend et netværkskort, som er i stand til at håndtere høje hastigheder. Det skal som minimum kunne understøtte 1000 Mbit.
  2. Du bør bruge et 64-bit-styresystem, så det er muligt at udnytte mere end 3 GB RAM. 32-bit-styresystemer kan kun bruge op til 3 GB RAM.
  3. Du bør minimum have 8 GB RAM på din computer.
  4. Sidst men ikke mindst, bør du sørge for at opdatere dit styresystem og rengøre det for gamle filer, cookies og historik.

Fordele ved InternetTjek.dks hastighedstest

Der er masser af fordele ved InternetTjek.dks hastighedstest. 

Først og fremmest er det nemt og gratis at benytte testen. Hvis du oplever, at dit internet er blevet lidt for sløvt, så tager det ikke mere end et øjeblik at teste hvor mange Mbit, som du egentlig modtager.

For det andet får du masser af information med testen. Udover upload og download hastigheder får du også overblik over PING og JITTER. 

For det tredje så virker testen på de fleste slags enheder. Det betyder at du både kan bruge den til Mac, PC, iPhone, Android, iPad og hvad du ellers har af computere, smartphones og tablets. 

Gode råd til hastighedstesten

Før du går i gang med hastighedstesten er her et par gode råd, så du får det mest præcise resultat.

  • Stop igangværende downloads
  • Husk at logge af din VPN , hvis du bruger sådan en. 
  • Hvis der er flere brugere på din internetforbindelse, mens du laver en hastighedstest, vil det påvirke resultatet.
  • Undgå at lave en hastighedstest via en trådløst router, da signalet kan blive påvirket af tykke vægge eller over afstand. Hvis du ikke har andre muligheder, så bør du højst befinde dig 1 meter fra routeren.
  • Vær obs på datatunge programmer. Du bør ikke have datatungeprogrammer, der kræver adgang til nettet, såsom Spotify eller Netflix kørende samtidig med, at du laver en hastighedstest. 
  • Hvis du tester hastigheden på mobilt bredbånd , så vær opmærksom på, at hastigheden er afhængig af signalstyrken, der hvor du befinder dig. 
  • Vær opmærksom på ‘peak hours’. Hvis mange i dit område er på nettet samtidig, kan det godt påvirke hastigheden af din forbindelse. Lav derfor gerne hastighedstest uden for ‘peak hours’.

Gode råd til en bedre internethastighed

En sløv internetforbindelse er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du ikke får de Mbit fra din udbyder, som du betaler for. Der er nemlig forskellige faktorer, som kan påvirke hvordan dit internet fungerer i hverdagen.

Din router

Din router er den teknologi, som omdanner dit internet til trådløst internet. Derfor spiller din router en stor rolle for, hvor hurtigt dit internet er.

  1. Et godt råd er at slukke din router helt i ca. 10 sekunder en gang om måneden. Denne hurtige genstart kan være en nem løsning på uforklarlige problemer.
  2. Et andet godt råd er at placere din router centralt i hjemmet, så det trådløse net dækker bedst muligt overalt. Desuden er det en god ide at placere routeren højt og gerne væk fra anden elektronik, som kan forstyrre signalet fra routeren. 
  3. Et tredje godt råd er at vælge en router, som passer til dine behov. Hvis du bor i et stort hus eller har flere etager er en almindelig, simpel router sjældent en god løsning. I stedet bør du tale med din udbyder om at anskaffe en kraftigere router eller en signalforstærker, som kan sørge for, at du har godt internet i hele hjemmet.  

Frekvens og signalstøj

Selvom du har valgt den rigtige hastighed og den rigtig router til dine behov, kan du stadig godt opleve problemer. Disse kan f.eks. skyldes den frekvens du har valgt på din router eller signalstøj.

  • På routeren kan du vælger mellem flere forskellige frekvenser. De mest normale er 2,4 GHz og 5,0 GHz. 5,0 GHz giver det stærkeste signal, men rækker ikke så langt. 2,4 HGz kommer med et svagere signal, som dog kan opfanges på længere afstande. Vælg den frekvens som passer bedst til dine behov og din routers placering.
  • Routere sender signal via kanaler. Hvis mange routere i nærheden bruger samme kanal som din router, kan dit signal blive langsommere. Du kan derfor med fordel enten benytte routerens optimeringsfunktion, hvor den automatisk finder den kanal med mindst støj, eller du kan vælge manuelt at indstille routeren på en ny kanal.

Populære spørgsmål

Nedenfor har vi samlet de mest typiske spørgsmål, som vores brugere har vedrørende hastighedstests. Hvis du har nogle spørgsmål til vores hastighedstest eller din måling, så kan du højst sandsynligvis finde svaret her.

Hvad kan jeg bruge hastighedstesten til?

Du kan bruge hastighedstesten til at måle, hvor hurtigt dit internet er i det øjeblik, hvor du måler. Dit internets hastighed har betydning for, hvad du kan bruge det til. Hastigheden kan f.eks. påvirke hvilken kvalitet, du kan se film i samt hvor hurtigt du kan uploade og downloade filer.

Desuden har det også betydning for, hvor mange I kan bruge nettet samtidig.

Hvorfor får jeg målt en lavere hastighed, end jeg betaler for?

Der er typisk fire årsager til, at du får målt en lavere hastighed, end du betaler for. 

  1. Du har programmer kørende i baggrunden af den enhed, som du bruger til hastighedsmåling. Hvis du f.eks. har spotify kørende med musik, mens du laver en hastighedsmåling, vil din måling sandsynligvis blive lavere.
  2. Du måler via wi-fi (trådløst internet). Din internethastighed bør som udgangspunkt måles ved hjælp af et kabel fra dit modem, da dårlig forbindelse på dit wi-fi kan påvirke hastigheden af din måling.
  3. Du måler ved hjælp af en gammel computer. Ældre computere (typisk over 10 år) er normalt langsommere og derfor kan din hastighedsmåling blive langsommere.
  4. Nogle andre i din husstand bruger nettet samtidig. Du bør som udgangspunkt slå wi-fi fra, når du laver en hastighedsmåling, så der ikke er andre enheder, som bruger nettet, mens du måler. Hvis en anden i husstanden sidder og ser Netflix, mens du måler, vil det højst sandsynligvis påvirke din måling. 

Er din hastighed ikke som forventet?

Hvis du oplever, at din internethastighed ikke er som forventet, kan det skyldes flere forskellige faktorer.

  1. Din computer er gammel/langsom. Hvis du har en ældre computer, kan oplevelsen af langsomt internet godt skyldes computeren frem for dit faktiske internet. Hvis du mistænker dette er årsagen, så prøv at lave en hastighedstest på en nyere computer og se, om du får et andet resultat.
  2. Andet udstyr. Hvis du har en ældre router eller f.eks. en ældre trådløs printer, så kan disse godt til tider have svært ved at følge med de højere internet hastigheder, som er tilgængelige i dag. 
  3. Driftsforstyrrelser hos din udbyder. Et dyk i din internethastighed kan også skyldes driftsforstyrrelser hos din internetudbyder. For at tjekke dette, kan du gå ind på din udbyders hjemmeside.

Kan jeg tjekke hastigheden på mobilnetværket (4G)?

Ja! Du kan sagtens bruge InternetTjek.dks hastighedstest til at tjekke hastigheden på dit mobilnetværk. Du bør dog være opmærksom på, at der er nogle andre faktorer, som kan påvirke din måling. Heriblandt hvor langt der er til den nærmeste mobilmast, hvor godt signalet er, der hvor du er samt hvor mange andre programmer du har kørende på din enhed sideløbende. Du bør altid lukke alle apps, som du har kørende i baggrunden, før du laver en hastighedstest af mobilnetværk.

Virker hastighedstesten til både trådløst internet og almindeligt bredbånd?

Ja! Du kan både bruge hastighedstesten til trådløst internet og almindeligt bredbånd forbundet via kabel. Du skal dog være obs på, at hvis du laver målingen via trådløst internet, så vil den være mere upræcis, end hvis du laver den via et kabel.

Dine behov og dit forbrug

Når du vælger en internetforbindelse, er det en god ide at kende dine behov og dit forbrug. Herunder kan du se spørgsmål relateret til dine behov og dit forbrug. 

Hvor hurtigt internet kan jeg få?

Hvilken hastighed du kan få, afhænger af, hvor du bor henne. Nedenfor kan du læse svar på spørgsmål relateret til hastigheden af dit internet. 

Hvilken hastighed kan jeg få på min adresse?

For at tjekke hvilken hastighed, som du kan få på din adresse, så kan du bruge vores søgemaskine. Her skal du blot indtaste din adresse og så får du et overblik over udbydere, pakker, priser og hastigheder, som er tilgængelig der hvor du bor. 

Ønsker du en højere internethastighed?

Der kan være mange årsager til, at man gerne vil have en højere internethastighed. Måske er I blevet flere i boligen eller måske er du begyndt at arbejde mere hjemme? Det kan også være, at du undervurderede dine egne behov, da du købte din eksisterende internetpakke. Uanset årsagen, så er det nemt og enkelt, at få en højere hastighed. Du kan bruge vores søgemaskine her på siden til at sammenligne priser på tværs af selskaber og pakker eller du kan vælge at kontakte din nuværende udbyder og spørge, hvilke andre pakker med højere hastighed, som de kan tilbyde dig. 

Anvendelse af hastighedstesten

Hvis du stadig ikke er helt klar på, hvordan du bruger hastighedstesten, så håber vi, at du kan få svar på dine spørgsmål herunder. 

Tekniske spørgsmål

Hvis du gerne vil vide mere om de tekniske aspekter af vores hastighedstest, så har vi samlet svar på en række tekniske spørgsmål vedrørende hastighedstest herunder. 

Hvad er en hastighedstest?

En hastighedstest eller en speedtest kan vise dig hastigheden for dit internet i det øjeblik, hvor du måler. Hastigheden bliver bl.a. vist i upload, download og ping.

Hvor præcis er en hastighedstest?

Der er mange forskellige eksterne faktorer, som kan påvirke din måling fra hastighedstesten. Derfor kan hastighedstesten ikke måle din internethastighed med 100% sikkerhed. I stedet kan den give dig en god indikator for din hastighed. Hvis du oplever, at din hastighed er meget lavere end forventet kan det f.eks. være en god anledning til at tjekke for problemer med din trådløse forbindelse eller måske undersøge, om din udbyder har af driftsproblemer. 

Hvad er upload- og downloadhastighed?

Upload- og downloadhastighed er udtryk for hvor hurtigt du kan hente og lægge data op på internettet. Upload er når du lægger data op, det sker f.eks. når du sender en mail eller lægger en video op på facebook.

Download er når du henter. Det sker f.eks. når du streamer film på Netflix eller læser avis på nettet. Ved traditionelt bredbånd er din downloadhastighed højere end din uploadhastighed, hvilket passer de fleste fint, fordi vi ofte bruger mere data på download end på upload. Dette kaldes asynkron hastighed.

Ved fibernet har du ofte synkron hastighed, hvilket betyder, at din downloadhastighed og din uploadhastighed er den samme. Når du kigger på hastighederne ved forskellige internetpakker, så er hastighed ofte angivet ved at der f.eks. står 50/20 Mbit. Dette betyder, at du har 50 Mbit i download og 20 Mbit i upload.

Hvad er en god download-hastighed?

Det kommer helt an på, hvad du skal downloade og hvordan dine behov ellers er. Herunder kan du se en oversigt over ca. hvor meget megabytes (MB) og gigabytes (GB), som du bruger på forskellige download aktiviteter.

Der går ca. 1.000 MB på 1 gigabyte GB.

Eksempler på dataforbrug

  • 1,0 MB for hvert minut du streamer musik
  • 1-5 MB på at downloade et billede
  • 1-10 MB på at læse ca. 100 e-mails.
  • 10-25 MB når du surfer på nettet i en time
  • 250 MB på 1 times skype samtale
  • 700-800 MB på 1 time video streaming i god kvalitet 
  • 2,5 GB på 1 time video streaming i HD kvalitet forbruger 
  • 10 MB-50 GB på download af software eller spil

Hvad er en god upload-hastighed?

Det kommer an på, hvad du skal uploade. En person der dagligt lægger tunge videoer op på Youtube har et helt andet behov, end én der bare sender et par mails. Herunder kan du se en oversigt over ca. hvor meget megabytes (MB) og gigabytes (GB), som du bruger på forskellige upload aktiviteter.

Der går ca. 1.000 MB på 1 gigabyte GB.

3 eksempler på dataforbrug

  1. 0,02 MB på at sende én enkelt e-mail uden vedhæftede filer
  2. 0,5 MB når du laver en Facebook opdatering
  3. 250 MB på 1 times skype samtale

Hvad er ping?

Ping (også kaldet latency) kan beskrives, som den tid der går, fra du sender en besked til en server til du får svar. Ping måles i millisekunder og alt under 20 ms anses for et godt resultat. 

Andre testmuligheder

Hvis du gerne vil have en ‘second opinion’ så kan du se hvilke andre hastighedstests, som vi anbefaler.