InternetTjek.dk - Find den billigste internetforbindelse
Angiv søgekriterier
0 Mbit/s
100 Mbit/s
0 MB
20 GB
Internet signal:
Tilvalg:
Type:
Netværk:


 


Mobilt bredbånd

Internettet har inden for de seneste år udviklet sig til at være en af de vigtigste kommunikations- og informationskanaler for befolkningen. I vores digitaliserede samfund er det vigtigt konstant at kunne være online ligegyldig, hvor du befinder dig. Det kan dog nogle gange være en udfordring, hvis du gerne vil på internettet på din tablet eller computer og ikke har en bredbåndsforbindelse til rådighed. 

En løsning på dette problem er at tegne et abonnement på mobilt bredbånd, da det giver dig mulighed for at være på internettet lige præcis, når du ønsker det.

Hvad er mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd minder på mange måder om en almindelig bredbåndsforbindelse, da signalet som skaber forbindelsen til internettet kommer samme sted fra. Det adskiller sig dog også væsentligt, da det er mobilt og derfor kan tages med overalt– modsat en normal bredbåndsforbindelse. Det mobile bredbånd er det samme som den 3- eller 4G-forbindelse, som mange danskere har mulighed for at benytte ved hjælp af deres smartphones. Den konstante mulighed for at tilgå internettet gør det mobile bredbånd særdeles attraktivt samtidig med, at dækningen, og dermed også forbindelsen, er blevet væsentlig bedre inden for de seneste år. Forbedringen af det mobile bredbånd har også betydet, at det i lang højere grad end tidligere har mulighed for at konkurrere med almindeligt bredbånd. 

En anden forskel på almindeligt bredbånd og mobilt bredbånd er forbruget. Med almindeligt bredbånd kan du bruge internettet, så meget du ønsker uden merbetaling, hvorimod et abonnement på mobilt bredbånd begrænser din datamængde. Det er dog muligt at tilkøbe en stor mængde data, når du tegner et abonnement på mobilt bredbånd. Du skal blot være opmærksom på, at jo større mængde data du forbruger, jo dyrere bliver den månedlige ydelse. 

Når du skal tegne et abonnement på mobilt bredbånd er det essentielt, at du får valgt en samlet pakke, der passer til netop dit forbrug. Det kan dog være uoverskueligt at finde frem til lige præcis den udbyder, som passer til dit behov. Derfor vil den næste del af artiklen præsentere de største og vigtigste udbydere af mobilt bredbånd på det danske marked.

De største udbydere af mobilt bredbånd

Der er rigtig mange forskellige udbydere af mobilt bredbånd, der i større eller mindre grad adskiller sig fra hinanden. Et fælles karakteristika er dog, at de alle sammen tilbyder sine kunder muligheden for 4G-netværk. 4G er den fjerede generation af mobilnetværk og den nyeste inden for sit felt. Fordelen ved 4G er, at din internetforbindelse er væsentligt hurtigere end med den 3G-forbindelse, mange benytter sig af.

En anden ting, du skal være opmærksom på, er, at udbydernes forskellige abonnementer indeholder en række data, du har til rådighed pr. måned. Data kan definereres som det, du bruger, når du går på internettet eller benytter apps på din tablet, smartphone eller computer. Hvis du har et stort internetforbrug, skal du derfor sørge for at vælge et abonnement med en stor datamængde. Omvendt er det selvfølgelig, hvis dit forbrug er meget lille. 

Alle de forskellige udbydere tilbyder en række forskellige pakker og abonnementer på mobilt bredbånd. Få en oversigt over disse på internettjek.dk og dermed muligheden for at vælge den helt rigtige mobile bredbåndsløsning for netop dig.

Mobilt bredbånd fra TELMORE

TELMORE er en af de største udbydere af mobilt bredbånd herhjemme. Deres udbud af mobile bredbåndspakker er todelt, da de både tilbyder abonnementer til hjemmet, og til når du er på farten. 

Derudover kan du med deres service ”datadeling” fordele dine data på forskellige platforme, f.eks. smartphone og tablet. 

Mobilt bredbånd fra Call me

Call me er kendetegnet ved at tilbyde en lang række af forskellige abonnementer til mobilt bredbånd. De skiller sig ud fra flere af de andre ved at have meget konkurrencedygtige priser samtidig med, at alle deres abonnementer er uden binding. 

Mobilt bredbånd fra Telia

Telia udbyder pakkeløsninger med mobilt bredbånd med vidt forskellig datamængde -  fra 5 GB helt op til 500 GB om måneden. Det særlige ved Telia er derudover, at der følger ekstra services med de fleste abonnementer. Disse er bl.a. Spotify og HBO Nordic.

Mobilt bredbånd fra Oister 

Oister fokuserer i høj grad på at tilbyde sine kunder den billigst mulige løsning, når det gælder mobilt bredbånd. I forlængelse af dette er det en fordel at samle mobil og bredbånd ved Oister, da du derigennem får en nedsat pris på dit mobile bredbånd. 

Mobilt bredbånd fra Fullrate

Fullrate skiller sig markant ud fra sine konkurrenter ved at tilbyde det, de kalder ”TOGO Flex”. Hvis du tegner et ”TOGO Flex”- abonnement ved Fullrate, tilpasses dit abonnement på mobilt bredbånd til dit akutelle forbrug. Det betyder, at du får den billigste pris uden at skulle lægge dig fast på en fast datamængde. 

Mobilt bredbånd fra 3

Hos 3 har du i forbindelse med de fleste mobile bredbåndsabonnementer muligheden for at benytte dig af servicen ”3Deling”. Med ”3Deling” får du en samlet datapulje, du kan dele mellem flere forskellige platforme eller personer. Derudover har du mulighed for at tilkøbe ekstra services som f.eks. TV2 Play. 

Mobilt bredbånd fra CBB

CBB differentierer sig fra de andre udbydere ved at tilbyde et årsabonnement på mobilt bredbånd. Du betaler altså et engangsbeløb og får adgang til mobilt bredbånd et helt år. Abonnementet inkluderer 2 GB om måneden, hvilket er ideelt, hvis dit forbrug ikke er så stort. Derudover får du også her yderligere rabat som mobilkunde. 

Mobilt bredbånd fra Telenor

Hos Telenor tilbyder de den service, at du kan tilkøbe ekstra data, hvis dit abonnement en måned ikke rækker. Derudover har du mulighed for at få rabat på dit mobile bredbånd med ”Familierabat”. Det kræver dog, at I er flere i din familie, som er mobilkunde ved Telenor.

Mobilt bredbånd fra TDC 

TDC skiller sig ud fra konkurrenterne ved at inkludere en lang række ekstra services, når du tegner abonnement hos virksomheden. Det fungerer således, at jo større en datapakke du køber, jo flere services får du med i prisen. Eksempler på disse tjenester er bogtjenesten Mofibo og musiktjenesten TDC Play.

Overvejelser inden valg af mobilt bredbånd

Som beskrevet ovenfor er der altså virkelig mange forskellige muligheder, når du skal beslutte, hvilken udbyder, og hvilket abonnement, der passer til dit forbrug. Der er imidlertid en række ting, du skal være opmærksom på, inden du træffer dit valg. 

Først og fremmest kan det være en økonomisk gevinst at undersøge, om den enkelte udbyder kræver en bestemt pris for at oprette dig som kunde. Det er meget individuelt om virksomhederne har et oprettelsesgebyr, men det kan være en god ide at undersøge, da det vil være en fin udgift at undgå. 

Derudover er du ved nogle af udbyderne tvunget til at binde dig for en bestemt periode, hvis du ønsker at tegne et abonnement. Det er ikke umiddelbart noget problem, hvis du er tilfreds med det abonnement og den udbyder, du vælger. Det kan dog være et irritationsmoment at have bundet sig til et abonnement for en længere periode, hvis produktet ikke lever op til forventningerne. Derfor vil det i mange tilfælde være en fordel at vælge et abonnement uden binding, hvis det er muligt. 

For det tredje er det vigtigt at undersøge, hvordan de forskellige udbyderes dækning er. Generelt er det mobile bredbånd blevet langt bedre, hurtigere og dækker også det meste af landet. Der kan dog stadigvæk være problemer i nogle områder. Det er derfor meget vigtigt at undersøge, hvordan dækningen er i de områder, du har påtænkt at benytte det mobile bredbånd. På de fleste af udbydernes hjemmesider kan du finde en oversigt over, hvor i landet deres mobile bredbånd dækker – og hvor det ikke gør. 

Opsætning af mobilt bredbånd

Når du skal vælge dit mobile bredbånd, er der også nogle tekniske faktorer, du skal være opmærksom på. Det mobile bredbånd kan nemlig installeres på en række forskellige måder. Overordnet set er der tre muligheder, hvorpå du kan tilgå det mobile bredbånd. Disse metoder er simkort, USB og router. 

Mobilt bredbånd via simkort

Den første mulighed er at tage dit mobile bredbånd i brug ved hjælp af et simkort. Denne teknik er faktisk kendt af de fleste danskere, da et simkort til mobilt bredbånd er det samme som det, du kender fra mobiltelefoni. Det fungerer ganske enkelt på den måde, at du placerer simkortet i den enhed, du ønsker at benytte det mobile bredbånd med. Det er selvfølgelig forskelligt fra enhed til enhed, hvor simkortet skal indsættes. Hvis du er i tvivl, så kontakt den udbyder, hvor du har købt den. Derefter skal du blot aktivere simkortet og følge den vejledning, du får tilsendt, når du bestiller dit mobile bredbånd. Når disse enkle trin er overstået, kan du frit benytte din nye mobile internetforbindelse. 

Det mest almindelige er at benytte denne metode, hvis du ønsker at komme på mobilt bredbånd med en tablet, som f.eks. en iPad. Når du køber din tablet ved udbyderen, er det muligt at få dem til at installere det mobile bredbånd. Du kan dog også sagtens selv gøre det, hvis du på et senere tidspunkt finder ud af, at du gerne vil tilkøbe mobilt bredbånd til din enhed. 

Simkort er som sagt den mest oplagte metode, hvis du skal have mobilt bredbånd på din tablet, men metoden kan også bruges på andre enheder. I nogle bærbare computere er det nemlig muligt at indsætte et simkort til brug af mobilt bredbånd. Det er dog stadigvæk de færreste computere, der er programmeret til dette. Den mest almindelige metode til computere er stadigvæk at benytte sig af en USB-dongle. 

Mobilt bredbånd via USB-dongle

USB-dongle er den traditionelle metode, når det gælder mobilt bredbånd. Rent teknisk fungerer det faktisk nogenlunde på samme måde som simkortet. Forskellen er blot, at simkortet indsættes i en USB-dongle, der kan tilsluttes computeren ved hjælp af en USB-port. En USB-dongle ligner et ganske almindeligt USB-stik og fylder altså ikke specielt meget. Det er derfor nemt at medbringe din USB-dongle, og dermed dit mobile bredbånd, når du er på farten. 

Det er derudover nemt at installere, da du blot indsætter din USB-dongle i din bærbare computer, hvorefter installationsprocessen kan påbegyndes. Ofte vil der være en simpel guide, hvor du blot skal godkende, at det mobile bredbånd installeres. 

Hvis du vælger at købe et abonnement, der tilsluttes ved hjælp af en USB-dongle, vil den hos nogle firmaer følge gratis med. Du skal dog være opmærksom på, at nogle udbydere kræver et engangsbeløb for at medsende udstyret. Det kan derfor godt betale sig at undersøge, hvilke udbydere, der tilbyder en gratis USB-dongle, når du opretter dig som kunde. 

Mobilt bredbånd via router

En af de nyeste metoder inden for mobilt bredbånd er at oprette forbindelse ved at installere en trådløs router. Denne metode fungerer på mange måder som en almindelig bredbåndsforbindelse bortset fra, at routeren ikke skaber forbindelse til det fastforbundne bredbånd, men derimod det mobile bredbånd. Fremgangsmåden er nogenlunde som de ovenfor beskrevne metoder, da man også i routeren indsætter et simkort, der står for at skabe forbindelse til det mobile netværk. 

Den helt store fordel ved denne metode er, at den trådløse router gør det muligt at dele signalet mellem alle medlemmer af en hustand. På den måde kan man altså nøjes med et enkelt abonnement på mobilt bredbånd, som flere personer kan benytte sig af. Modsat de andre metoder kan routeren ikke tages med, når du er på farten. Det er derfor en mere stationær løsning, der i højere grad kan erstatte den almindelige bredbåndsforbindelse i hjemmet. 

Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du vælger en router. For det første er de routere, som skal benyttes til mobilt bredbånd, anderledes end de routere, der benyttes i andre sammenhænge. Det skal nemlig være muligt at indsætte et simkort samtidig med, at den skal kunne modtage de internetsignaler, der skal skabe forbindelsen til det mobile bredbånd. 

Det kan være vanskeligt at overskue, om den enkelte router kan benyttes til mobilt bredbånd eller ej. Den sikreste løsning er derfor at bestille en router hos den udbyder, som du vælger. Hos de fleste udbydere er routeren også med i abonnementet, når du bestiller dit mobile bredbånd. 

Det skal imidlertid også nævnes, at et mobilt bredbåndsabonnement med router ofte er dyrere end de andre muligheder. Det skyldes, at oprettelsesprisen i mange tilfælde stiger, da du betaler et engangsbeløb for selve routeren. 

Er mobilt bredbånd fremtiden?

Det er vanskeligt at svare på, men meget tyder på, at det mobile bredbånd vil fortsætte med at øge sin markedsandel fremadrettet. Det skyldes først og fremmest, at det mobile bredbånd efterhånden er blevet så godt, at det kan konkurrere med det traditionelle bredbånd. Den forholdsvis nye 4G-forbindelse har skabt væsentlige forbedringer, både når det gælder den generelle hastighed og stabiliteten af forbindelsen. Derudover er 4G-netværket blevet voldsomt udbygget, hvilket betyder, at en langt større del af befolkningen har mulighed for at få adgang til mobilt bredbånd af høj kvalitet. 

Det er dog stadigvæk essentielt at få udbygget 4G-netværket i endnu højere grad, hvis det mobile netværk på sigt skal tage helt overfor mere traditionelle bredbåndstyper. Det er nødvendigt, da en stabil og hurtig forbindelse er et af de væsentligste kriterier, når du som forbruger, skal vælge bredbåndsløsning. 

Prisen er et andet parameter, der både er en fordel og en ulempe for det mobile bredbånd. På den ene side vil prisen for mange danskere være lavere end prisen for andre bredbåndsløsninger. Den lavere pris skyldes, at du kan vælge mellem mange forskellige abonnementer, inkluderende varierende datamængde. Det kan være en stor økonomisk fordel, hvis du ikke har et særlig stort internetforbrug. Du kan derved vælge et abonnement med en lille datamængde, til en lav månedlig ydelse, i stedet for at betale for en mere traditionel bredbåndsforbindelse, hvor du betaler samme beløb ligegyldigt, hvor meget du benytter internettet. 

På den anden side kan det mobile bredbånd være en stor økonomisk omkostning, hvis du har et rigtigt stort forbrug. Et stort forbrug vil nemlig betyde, at du bliver nødt til at vælge et abonnement med rigtig mange data inkluderet, hvilket højst sandsynligt vil betyde, at mobilt bredbånd ikke kan betale sig. 

En sidste fordel ved mobilt bredbånd er, at det er nemt at installere. Det er modsat en traditionel bredbåndsforbindelse fri fra kabler og ledninger, hvilket betyder, at der ikke er nogen egentlig installation. Det er derfor hurtigt og simpelt at oprette forbindelse til internettet. 

Mobil bredbånd – en permanent løsning? 

Opsummerende kan det siges, at det mobile bredbånd står med gode kort på hånden i den nuværende konkurrencesituation, da det på sigt har mulighed for erstatte de mere traditionelle bredbåndsforbindelser samtidig med, at det er muligt at tage det mobile bredbånd med på farten. Det er dog af væsentlig betydning, at dækningen bliver endnu bedre, hvis det mobile bredbånd skal spredes udover hele landet. 

I forhold til prisen vil det, som nævnt ovenfor, være meget individuelt om det kan betale sig helt at fravælge det traditionelle bredbånd og udelukkende gøre brug af mobilt bredbånd. 

Hvordan finder jeg det billigste mobile bredbåndsabonnement, som passer til mit forbrug?

Den ovenstående gennemgang skulle meget gerne have givet dig et overblik over, hvilke muligheder der er på markedet inden for mobilt bredbånd. Det kan imidlertid stadigvæk være svært at overskue, hvilken forbindelse, udbyder og hvilket abonnement, der er det rigtige til netop dig og dit behov. 

Hvis du er i tvivl om valg af mobilt bredbånd er det oplagt at besøge internettjek.dk! Internettjek.dk er en hjemmeside, der har samlet alle udbydere af mobilt bredbånd på et sted, så du som forbruger har mulighed for at sammenligne de forskellige udbydere. Det er en kæmpe fordel, da du på den måde kan finde den udbyder og det abonnement, som passer til dit forbrug – til den bedste pris! 

Når du besøger internettjek.dk har du selvfølgelig mulighed for at kigge rundt, som du har lyst. Du kan bl.a. beregne dit dataforbrug eller tjekke din internethastighed. Det smarte ved internettjek.dk er dog den søgemaskine, som du finder på forsiden. Ved at benytte denne søgemaskine kan du få et konkret overblik over, hvilken mobil bredbåndsløsning, som er den optimale for dig. For at få et brugbart resultat skal du vælge mellem en række forskellige søgekriterier. De fem vigtigste kriterier er opstillet nedenfor: 

1. Dataforbrug

For det første skal du vælge, hvor meget data, du gerne vil have til rådighed pr. måned. Hvis du er i tvivl, kan du benytte funktionen ”Beregn mit dataforbrug”. 

2. Hastighed

Derefter skal du vælge, hvilket hastighed du ønsker på dit mobile bredbånd. Det er forskelligt, hvor hurtig forbindelse de enkelte udbydere kan tilbyde, men en hastighed mellem 10-20 Mbit vil være tilstrækkeligt til de flestes behov. 

3. Forbindelse

Her vælger du, om du ønsker mobilt bredbånd via simkort, USB-dongle eller router/mobilt WiFi. 

4. Tilvalg

Dette kriterium kan bruges, hvis du har nogle særlige ønsker til dit abonnement. Her kan du vælge at søge efter udbydere med 4G-netværk, ingen binding eller gratis oprettelse. 

5. Netværk 

Sidst, men ikke mindst kan du vælge, om du foretrækker en netværksforbindelse fra enten 3, TDC eller Telia/Telenor. Alle udbyderne benytter sig af et af disse tre netværk.

Når du indtastet dine oplysninger vil søgemaskinen derefter opstille de udbydere og abonnementer, der passer til dine søgekriterier. Du vil her bl.a. få oplyst oprettelsesprisen, datamængden og prisen pr. måned ved at tegne abonnement hos den enkelte udbyder. Ved at benytte søgemaskinen får du altså et overblik over de forskellige abonnementers omkostninger, så du i sidste ende har nemmere ved at vælge den helt rigtige udbyder. 

Derefter har du mulighed for at klikke dig direkte videre til udbydernes hjemmeside og bestille dit mobile bredbånd herfra. 

Sådan skifter du udbyder på mobilt bredbånd

Når du har fundet den helt rigtige udbyder på internettjek.dk, står du måske i den situation, at du har et andet abonnement, du skal opsige. Det er der højst sandsynligt ikke de store problemer i. Du skal blot være opmærksom på, om du har en bestemt bindingsperiode i forbindelse med dit eksisterende abonnement. Hvis du er bundet, kan du ikke skifte udbyder før bindingsperioden er udløbet. En anden ting du skal være opmærksom på er, at du ikke annullerer et abonnement, før det nye træder i kraft, da det vil være irriterende at stå uden internet i en periode. Hvis du på nogen måde er i tvivl omkring vilkår eller betingelser, er det derudover en god ide at tage kontakt til din eksisterende eller nye udbyder af mobilt bredbånd.