Hvad er VPN?

En VPN forbindelse er kort og godt en dataforbindelse, der er krypteret og derfor giver dig mulighed for at være usynlig på internettet. Denne mulighed har eksisteret siden 1990’erne, hvor VPN blev opfundet. 

VPN fungerer på den måde, at en udbyder, eksempelvis NordVPN eller Hola, stiller en ekstern server til rådighed for dig. En server, som du kan tilgå med henblik på at kunne færdes trygt og anonymt online. Ved at anvende den eksterne server vil din IP-adresse blive skjult. Dette gør det meget vanskeligt for hackere og andre ondsindede personer at opsnappe dine personfølsomme data såsom kreditkortoplysninger. 

Sådan bruger du VPN på din enhed:

  1. Du køber adgang til VPN hos en af de mange udbydere
  2. Du downloader udbyderens app, extension e.l.
  3. Du aktiverer VPN forbindelsen (kan typisk aktiveres og deaktiveres med ét klik)
  4. Du nyder, at du kan færdes trygt på nettet


Det er i princippet også muligt at oprette sin egen VPN forbindelse, men det er en smule teknisk og vil derfor kun være relevant for ganske få internetbrugere.

VPN

Hvad er VPN på iPhone?

VPN på iPhone fungerer på samme måde, som du kender fra din computer, tablet eller anden enhed. Ved at anvende en app eller en browserudvidelse kan du surfe på internettet uden at lække din IP-adresse. Dette kan især være en fordel, hvis du fra tid til anden gør brug af offentligt WiFi, eksempelvis i toget, på skolen, på biblioteket eller et helt fjerde sted. 

Efterhånden tilbyder langt de fleste VPN tjenester apps til iPhone. Ejer du derfor en iPhone, så har du rig mulighed for at skabe en mere sikker internetoplevelse.

Er VPN lovligt?

Ja, det er ganske lovligt at bruge VPN i Danmark. 

Lovgivningen kan dog være anderledes i andre lande, eksempelvis i Kina og Rusland, hvorfor du skal sætte dig ind i den gældende lovgivning i landet, hvis du ikke er bosat i Danmark.
Bemærk dog, at det f.eks. kan være strafbart at omgå en landeblokering med VPN, hvis der f.eks. er noget filmindhold, som udbyderen ikke har rettigheder til at vise i det givne land. Det skal du bl.a. være opmærksom på, hvis du forsøger at tilgå den amerikanske Netflix.  
Så længe du udelukkende bruger VPN til lovlige formål, så har du intet at bekymre dig om. Hvis hensigten til gengæld er at omgå landeblokeringer eller på anden vis at omgå nogle begrænsninger, så kan det give problemer, da det kan være en overtrædelse af copyright-betingelserne.

Tre gode grunde til at bruge en VPN forbindelse

VPN er noget, som alle internetbrugere kan og bør bruge, hvis man har et naturligt ønske om at beskytte sine personfølsomme data. For nogle personer vil det dog være særligt værdifuldt at bruge VPN. Det gælder bl.a. for personer, der hyppigt bruger trådløst internet et offentligt sted. 

Her kommer tre gode grunde til at bruge en VPN forbindelse:
Du minimerer risikoen for hacking – Med en VPN forbindelse kan du gøre livet svært for de mange hackere. VPN forbindelsen er nemlig krypteret, hvilket i praksis betyder, at dine data ikke kan læses af hackere. Dermed reduceres risikoen for, at ondsindede personer kan aflure dit login til Facebook, dit personnummer eller dine kreditkortoplysninger. 
Du kan surfe anonymt online – Bryder du dig ikke om tanken om at blive overvåget, når du surfer på nettet? Så skal du gøre brug af en sikker VPN forbindelse. Den anonyme browsing er bl.a. med til at sikre, at virksomheder ikke kan vise bestemte reklamer eller prissætte deres produkter / services på baggrund af din geografi og din online færden. 
Du kan streame film og serier på udenlandske streamingtjenester (hvis reglerne tillader det) – Med en VPN forbindelse vil du i princippet selv kunne bestemme, om det skal se ud som om, at du befinder dig i Danmark, Sverige, Portugal eller Thailand. Dette giver dig bl.a. mulighed for at tilgå udenlandske streamingtjenester og deres indhold. Husk dog at læse tjenesternes betingelser, inden du gør brug af denne mulighed, da det ikke altid er lovligt. 

VPN

VPN står for Virtual Private Network og er en metode til at give dig øget sikkerhed og anonymitet på internettet.  

Det skal være trygt og rart at færdes på nettet, men trods brug af antivirusprogrammer er der en risiko for at blive hacket m.v. Denne risiko kan dog reduceres yderligere ved at gøre brug af VPN.
VPN har eksisteret i mange år, men det er fortsat et fænomen, der kan give anledning til spørgsmål hos mange internetbrugere: 

  • Hvad er VPN? 
  • Hvad koster VPN? 
  • Hvem bør bruge VPN? 


Disse og adskillige andre relevante spørgsmål vil blive besvaret i denne guide. Læs derfor videre og bliv klogere på, hvordan du ved at gøre brug af Virtual Private Network kan få glæde af sikker, privat browsing.

Bedste VPN i Danmark: Her er tre kvalificerede bud

I dag findes der rigtig mange VPN udbydere, og hver af disse udbydere har ofte flere hundrede, hvis ikke tusinde, servere i adskillige lande.
Disse udbydere tilbyder udadtil det samme produkt, i form af en VPN forbindelse, men hvis man undersøger tjenesterne nærmere, så er der nogle markante forskelle.

Når du skal finde den bedste VPN i Danmark, så skal du bl.a. være opmærksom på faktorer som hastighed, sikkerhed, stabilitet og priser. Det er nemlig langt fra alle tjenester, der er lige hurtige, sikre eller stabile. Nedenfor vil vi komme med nogle forslag til, hvilke VPN tjenester du kan og bør kigge nærmere på.
Vores tre kvalificerede bud kommer her: 

  1. NordVPN
  2. Hola
  3. ExpressVPN

Læs videre og tilegn dig viden om, hvad der gør ovennævnte VPN udbydere interessante. 

#1 NordVPN

NordVPN er en af de mest brugte VPN tjenester i Danmark, og det er ikke tilfældigt. NordVPN gør det muligt for hele familien at færdes trygt og sikkert på nettet. Med en konto til NordVPN kan der nemlig sikres op til seks enheder på samme tid. 

NordVPN byder på brugervenlige apps til alle styresystemer og browsere, herunder Windows, iOS, Chrome, Firefox, Android, Linux m.v. Udbyderen udmærker sig endvidere ved at tilbyde flere end 5.500 VPN servere i hele 59 forskellige lande. 
NordVPN befinder sig desuden prismæssigt på et niveau, hvor alle kan være med. 
Hvis du ikke er tilfreds med deres VPN, så kan du få alle pengene tilbage jf. deres 30-dages-pengene-tilbage-garanti. 

Værd at vide:

Antal servere: 5.500
Antal lande: 59 

#2 Hola

Hola er også svære at komme udenom, når snakken falder på VPN. Med sine mere end 250 millioner brugere er Hola klart en af de førende udbydere i branchen. Fordelene ved at vælge netop denne tjeneste er da også mange.

Hola har over 1.000 servere i mere end 190 lande, og så kan de bryste sig af at levere høj hastighed og stabilitet. Og det bedste af det hele; tjenesten kan anvendes helt gratis. Hvis du ikke kan nøjes med de basale funktioner, så kan du opgradere til Hola VPN Premium, der giver dig mulighed for at forbinde flere enheder. 

Værd at vide:

Antal servere: +1.000
Antal lande: +190 

#3 ExpressVPN

ExpressVPN kunne også meget vel løbe med prisen som den bedste VPN. 
ExpressVPN er bl.a. kendt for at være designet med hastighed i tankerne, for at have stabile servere i 94 lande og for at have en meget høj kundetilfredshed. 

Ydermere kan du som kunde hos ExpressVPN glæde dig over, at de tilbyder døgnåben support. Som prikken over i’et ydes der 30 dages fuld returret. 
ExpressVPN tilbyder desværre ikke et gratis medlemskab eller en prøveperiode, men til gengæld er deres priser meget overkommelige. Der er desuden penge at spare ved at købe VPN forbindelsen for 6 eller 12 måneder ad gangen. 

Værd at vide:

Antal servere: +3.000
Antal lande: 94 

VPN priser

VPN er en investering i sikkerhed og tryghed, og derfor kunne man godt forestille sig, at en sådan service er dyr. Det er dog en kendsgerning, at langt de fleste VPN udbydere stiller deres service til rådighed for blot 40-90 kr. om måneden. 

Billig VPN fås bl.a. hos ExpressVPN, Hola og NordVPN, som vi kort har omtalt i denne guide. 

Gratis VPN er også en mulighed

Du ved nu, at der findes billig VPN, men ved du også, at der findes gratis VPN?

Hola er et eksempel på en VPN udbyder, der tilbyder både en betalt udgave og en gratis udgave af deres tjeneste. Den gratis udgave har nogle begrænsninger, men hvis du kan undvære de funktioner, som den betalte udgave giver adgang til, så har du mulighed for at få gratis VPN.

VPN på routeren

For at beskytte hele husstanden mod hacking og andre uønskede angreb kan det være en god idé at installere VPN på routeren.
Ved at installere VPN på routeren vil samtlige enheder, der er forbundet med routeren, kunne surfe trygt og sikkert på nettet.

Dette er både nemmere og hurtigere end at skulle installere VPN på hver enkelt enhed. Vær dog opmærksom på, at ikke alle routere kan sættes op til VPN. Forhør dig hos din internetudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din nuværende router er rustet til dette.