Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Optagelse privat realkreditlån

Denne artikel beskriver den overordnede proces, der finder sted, når man ønsker at optage et realkreditlån hos et realkreditinstitut. De specifikke detaljer varierer selvfølgelig alt afhængig af låntageren og det specifikke institut, men dele af processen går igen for adskillige realkreditinstitutter.

Da realkreditlån som oftest drejer sig om relativt store beløb, skal man som låntager udfærdige en låneansøgning, som skal tages i betragtning og godkendes af et realkreditinstitut.

Låneansøgning

En låneansøgning drejer sig om et omfattende skema, som skal udfyldes. Dette kan man som oftest finde på realkreditinstituttets hjemmeside eller ved at henvende sig hos instituttet personligt. I forbindelse med en låneansøgning vil et realkreditinstitut ofte bede om dokumentation, som kan omfatte for eksempel vurderingsattest, byggetilladelse, tingbogsoplysning osv. afhængig af, hvad der er relevant for den givne persons låneønske.

Derfor er det vigtigt at have styr på alt den dokumentation, det kræver at optage et realkreditlån.

Kreditvurdering

Kreditvurderingen er baseret på relevant finansiel information om låntageren. Den slags information kan for eksempel omfatte de seneste årsopgørelser, lønsedler og lignende information, der afgør hvordan vedkommendes økonomi ser ud.

Efter realkreditinstituttet har foretaget en vurdering af ejendommen, er det muligt for dem at komme med et lånetilbud. Hvis de vel at mærke finder låntageren og låneprojektet rimeligt. I så fald vil de som oftest komme med et lånetilbud.

Sådan et tilbud gælder i seks måneder, og der er mulighed for at søge om forlængelse på det. Lånetilbuddet inkluderer som regel en låne- og pantsætningsaftale. Denne aftale klarlægger, hvilken bolig realkreditlånet drejer sig om samt de specifikke regler og betingelser, der forudsætter lånet. Til sidst inkluderer aftalen også en fuldmagt til oprettelse og tinglysning af et pantebrev, som skal lyses som garanti for lånet.

Tinglysningen af pantebrevet kræver, at der betales offentlige afgifter. Dette omfatter en afgift på 1660 kroner samt en afgift på 1,5% af den oprindelige størrelse på den indstiftede gæld.

Efter kunden har sørget for den nødvendige dokumentation til at muliggøre lånet, går der nogle dage, før lånet endelig bliver udbetalt. Kursen vil også først blive fastsat, når udbetalingsprocessen er blevet sat i gang af realkreditinstituttet. Når alt er godkendt, kan processen gennemføres, og udbetalingen af de ønskede beløb vil finde sted.

Gældsovertagelse

Hvis ejeren på et senere tidspunkt ikke længere ønsker at blive boende, og derfor sælger boligen, forfalder realkreditlånene i boligen. Dette betyder, at der er mulighed for, at en potentiel ny ejer kan overtage lånene. For at en ny ejer skal kunne overtage lånene (ønsker du sammenligning af hurtig lån kan dette ske hos MONEYBANKER), skal man ansøge om det hos realkreditinstituttet, og her er der selvfølgelig også en mulighed for, at de afslår anmodningen.

Det er vigtigt, når man sælger en bolig, at man først er fri af gælden, når man decideret har modtaget besked derom. Når man har det, hæfter man altså ikke længere for lånet. Det er en vigtig detalje, da man, hvis gældsovertagelsen ikke fuldføres, fortsat vil hæfte for det personligt, hvis det hænder, at boligen senere ender på tvangsauktion.

Dette kan resultere i økonomiske tab for sælgeren.