Få det billigste fibernet

Få et gratis og uforpligtende tilbud på fibernet. Indtast din adresse og kom igang med at få fibernet her.

Snak om internethastigheder er ligegyldig

Kan vi udnytte den høje internethastighed?

Der har de seneste år været et enormt fokus på internethastigheder. Hastighederne stiger og stiger, selvom danskerne har haft hurtig adgang i lang tid. Men ifølge Kim Stendal, som er teknologiredaktør på ComputerWorld, er debatten om bredbånd stadig præget af en vis umodenhed.

Han eksemplificerer blandt andet med at der konstant er fokus på hastigheder i meget faste tal. Internethastighed er nemlig ikke fast, men varierer en del. Alle kan tjekke deres internethastighed, og gør man det løbende, vil man opdage at hastigheden er varierende. Dette gælder både faste og mobile internethastigheder.

Når der tales om internethastigheder, er det vigtigt også at nævne stabilitet, skriver han. Dertil pointerer han, at det ikke er nok kun at kigge på den markedsførte hastighed fra leverandøren, men også på hastigheden på det device, man anvender, hvilket er den reelle hastighed. Flere selskaber kan nemt vildlede kunderne, når de taler om hastigheder. En udtalelse fra Forbrugerombudsmanden lyder, at Hiper skal ændre sin markedsføring på bredbånd.

Hiper tilbyder internet på 1000Mbit, men det er de færreste kunder der reelt kan modtage 1000Mbit, hvilket ikke er tydeligt i den måde hvorpå Hiper markedsfører sig på. Markedsføringen lød: ”Du kan få Danmarks hurtigste internetforbindelse. Hele 1.000 Mbit den ene vej og 1.000 Mbit den anden.”. Dog er det kun få kunder, der kan bruge 1000 Mbit begge veje.

Det er rigtigt, at Hiper kan levere en så hurtig forbindelse til stikket, men det er dog ikke en så hurtig forbindelse, der kommer ud. Grunden er, at det i praksis kun er ved særlige forhold, at hastigheden kan blive så hurtig begge veje. Hiper har allerede ændret markedsføringen, og nu kan man blandt andet læse: ”Den oplyste hastighed garanteres kun ved kablede forbindelser. Den præcise hastighed afhænger af teknologi og afstand i forhold til din bopæl.”.

Herudover skriver Hiper: “For at kunne hente data med 1.000 Mbit/s skal dine interne installationer også understøtte 1.000 Mbit/s hastighed, dvs. der skal overalt i forsyningskæden mellem Hipers router og dit udstyr anvendes CAT5e/CAT6 kabling, ligesom eventuelle switche og hubs skal være fuldt Gigabit Ethernet kompatible etc.”

I praksis skal man som forbruger være opmærksom på hvor man stiller sin router, hvis den eksempelvis står i et andet lokale, eller bag et møbel, vil signalet forringes. Ligeledes gælder at hvis man bor i en betonbygning, kan signalet have svært ved at trænge igennem. Der er altså en række praktiske forhold, som er værd at tage højde for, og som forringer hastigheden, så det er langt fra i alle tilfælde, at hastigheden er som udbyderen skriver.

Dette har Hiper dog tydeligt forklaret på deres hjemmeside nu. En udtalelse fra Lars Dittmann, professor ved DTU, lyder på at vi skal stoppe med at diskutere om vi skal have fiber eller kobber - eller hvad der er bedst. Han siger at det, at få fiberen igennem husmuren i grunden er ligegyldig, det handler derimod om at få den tættere på brugeren, så andre teknologier kan optimeres. Han forklarer, at der stort set altid vil være en anden form for trådløs teknologi, som vil kunne hjælpe med de sidste meter, som ikke kan nås.

Hastigheden er vigtig at forholde sig til, men der er flere sider af den sag, end blot at se på leverandørens udlægning af hastighed.